Φορολογικές δηλώσεις: Διευρύνεται το μέτρο της αυτόματης υποβολής – «Πρόβα» με 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

Στο μέτρο της αυτόματης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πρόκειται να ενταχθούν και άλλες κατηγορίες εισοδήματος, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το φετινό …στοίχημα με τις δηλώσεις περίπου 1,3 εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων, αποτελεί μόνο την αρχή, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Όπως ορίζει η απόφαση «σε περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος, το Τέλος Επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης φυσικών προσώπων, μπορούν να προσδιορισθούν με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, ο προσδιορισμός πραγματοποιείται και με βάση προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία αυτά δήλωση, που έχει κοινοποιηθεί στο φορολογούμενο».

Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη της φορολογικής διοίκησης, με δεδομένο ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν επιβαρύνονται με Τέλος Επιτηδεύματος, η αναφορά της απόφασης σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτή δεν αφορά μόνο τη φετινή διαδικασία. Σταδιακά θα εντάσσονται στο μέτρο της αυτόματης υποβολής φορολογικών δηλώσεων και άλλες κατηγορίες εισοδήματος.

Τη σταδιακή διεύρυνση του μέτρου διευκολύνουν απόλυτα οι ψηφιακές λειτουργίες της ΑΑΔΕ, μέσα από τις οποίες διαμορφώνεται πλέον «καθαρή» εικόνα για όλα τα φορολογικά δεδομένα (έσοδα, δαπάνες κ. αλ.) των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Για φέτος πάντως, η αυτόματη υποβολή αφορά μόνο φορολογούμενους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Η ΑΑΔΕ συλλέγει στοιχεία για τους τόκους των καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθεί, για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δαπάνες αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματα, καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν καθώς και για τις συναλλαγές με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που χτίζουν το αφορολόγητο και μειώνουν το φόρο.

Τις επόμενες μέρες 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα λάβουν από τη φορολογική αρχή μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή στην εφαρμογή myAADEapp, με το οποίο θα ενημερώνονται αναλυτικά για τα βήματα στις αυτοματοποιημένες δηλώσεις.

Στα μηνύματα θα τονίζεται η υποχρέωση του φορολογούμενου να ελέγξει την ορθότητα των προ συμπληρωμένων στοιχείων μέχρι την 1η Ιουλίου διαφορετικά η φορολογική διοίκηση θα θεωρεί τη φορολογική δήλωση οριστικοποιημένη. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης χωρίς πρόστιμο μέχρι τις 26 Ιουλίου που είναι η καταληκτική προθεσμία.

Όπως προκύπτει από την απόφαση Πιτσιλή:

  • Η Φορολογική Διοίκηση προσυμπληρώνει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της.
  • Σε περίπτωση συζύγων, οι οποίοι δεν έχουν επιλέξει να υποβάλλουν χωριστά δήλωση φορολογίας εισοδήματος η Φορολογική Διοίκηση προσυμπληρώνει κοινή δήλωση.
  • Η προσυμπληρωμένη δήλωση κοινοποιείται ψηφιακά, με την ανάρτηση αυτής στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην εφαρμογή υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αποστολή ηλεκτρονικής ειδοποίησης στους φορολογούμενους στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.
  • Ο φορολογούμενος οφείλει να ελέγξει το περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που του κοινοποιήθηκε και σε περίπτωση που τα στοιχεία που περιέχει δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή, υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση με τα ορθά και πλήρη στοιχεία.
  • Ο φορολογούμενος δύναται επίσης να υποβάλει ο ίδιος την προσυμπληρωμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έως την 1η Ιουλίου ακόμη και εάν δεν διαφωνεί με το περιεχόμενο αυτής.
  • Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει νωρίτερα δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση οριστικοποιεί την προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της δήλωση και η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα στις 2 Ιουλίου.
  • Ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης του οικείου φορολογικού έτους υπολογίζονται με βάση την προσυμπληρωμένη δήλωση που οριστικοποιήθηκε. Για τον καθορισμό της φορολογικής οφειλής εκδίδεται οίκοθεν πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.
  • Σε περίπτωση οριστικοποίησης προσυμπληρωμένης κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συζύγων, για τον οίκοθεν προσδιορισμό του φόρου εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για την κοινή δήλωση που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι.
  • Ο φόρος που προσδιορίζεται, καταβάλλεται σύμφωνα με τα οριζόμενα για την καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι για το οικείο φορολογικό έτος. Φέτος οι δόσεις εκτείνονται από το τέλος Ιουλίου έως το τέλος Φεβρουαρίου 2025.
  • Δεν βεβαιώνεται το ποσό που οφείλεται με βάση την οίκοθεν πράξη προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ.
  • Δεν επιστρέφεται ποσό φόρου με βάση την οίκοθεν πράξη προσδιορισμού φόρου μικρότερο 5 ευρώ.
  • Ο φορολογούμενος μετά την έκδοση της οίκοθεν πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, δύναται να ζητά την έκδοση πράξης διόρθωσης αυτής, με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μόνο εφόσον κάνει αποδεκτή τη δήλωση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος