Φορολογικές δηλώσεις: Διευκρινίσεις για τα προβλήματα στην υποβολή τους δίνει φοροτεχνικός (video)

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που ξεκίνησε στις 27 Μαΐου θα διαρκέσει έως τις 28 Αυγούστου. Διευκρινίσεις για τα προβλήματα και τις «παγίδες» που παραμονεύουν έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Αγαμέμνων Σταυρόπουλος.

Από τις περίπου 6.500.000 δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν μέχρι και τις 15/06 είχαν υποβληθεί μόλις 500.000 δηλώσεις. Το χρονικό όριο λήξης στις 28 Αυγούστου, είναι ασφυκτικό, δεν επαρκεί. Το taxis δεν είναι ακόμα έτοιμο να υποδεχθεί τις δηλώσεις, είπε ο κ. Σταυρόπουλος, και κατελόγισε στην πολιτεία επιπολαιότητα στον χειρισμό του θέματος.

Στην Ελλάδα μας έχει πιάσει μια φούρια να τα κάνουμε όλα τελευταία στιγμή και στο πόδι.
Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε 8 δόσεις. Αν το ποσό εξοφληθεί εφάπαξ μέχρι 30 Ιουλίου, θα υπάρχει έκπτωση 3%. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να επιλυθούν μια σειρά από προβλήματα όπως:

Τα άλυτα προβλήματα

  • Στο Ε1, δεν έχει ακόμα ενημερωθεί το ποσό των αναστολών.
  • Στο Ε1, σε περίπτωση αγοράς ακινήτου το σύστημα δεν δέχεται το καταβληθέν τίμημα, αλλά το ποσό της αντικειμενικής αξίας. Αυτό αν δεν λυθεί δεν μπορεί ο φορολογούμενος να δηλώσει την αγορά ακινήτου.
  • Στο Ε1 (κωδικοί 023-024), δεν είναι εφικτή η δήλωση απαλλαγής από την προσκόμιση ηλεκτρονικών αποδείξεων για τους πληττόμενους. Ενώ έχουν ανακοινωθεί οι κατηγορίες και υπάρχουν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, στο taxis δεν εμφανίζονται, άρα, δεν μπορούν να δηλωθούν.
  • Στο Ε1, δεν έχουν αναρτηθεί τα διάφορα Επιδόματα του ΕΦΚΑ (επιδόματα ασθενείας).
  • Στο Ε2, οι διευκρινίσεις για τις αποζημιώσεις covid όταν υπάρχουν υπεκμισθώσεις, δόθηκαν μόλις στις 15/06. Κι ενώ η νομοθεσία για τις αποζημιώσεις covid είναι σχετικά πρόσφατη, του 2020, η εγκύκλιος που βγήκε προχθές την αλλάζει σχεδόν όλη. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη κάνει τη δουλειά των λογιστών αυτό, αλλά και τι προχειρότητα δείχνει εκ μέρους του κράτους, είπε ο κ. Σταυρόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος