Φορολογικές δηλώσεις: Απαντήσεις σε ερωτήσεις τηλεθεατών από φοροτεχνικό (video)

Απαντήσεις σε ερωτήσεις τηλεθεατών και διευκρινίσεις για τις φορολογικές δηλώσεις έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Αγαμέμνων Σταυρόπουλος.

Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός των δηλώσεων που πρέπει να γίνει και τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά στενά. Αφού όπως είπε και ο υπουργός οικονομικών πάνω από τις μισές φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές θα μπορούσε το κράτος με μια απόφαση αναστολής προστίμων για τις μηδενικές δηλώσεις να μας διευκολύνει. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι η προθεσμία, αλλά οι συνέπειες αν δεν μπορέσουμε να τηρήσουμε την προθεσμία.

Το μικρότερο πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Δηλαδή εάν θα ξεχάσω να υποβάλω μια μηδενική δήλωση, θα πληρώσω 100 ευρώ, αυτό είναι πολύ σκληρό μέτρο, ειδικά τώρα εν μέσω πανδημίας υποστήριξε ο κ. Σταυρόπουλος. Στη συνέχεια ο κ. Σταυρόπουλος απάντησε σε σειρά ερωτήσεων:

  • Δεν έχω κάνει δήλωση covid για μισθώσεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο 2021. Μπορώ να τα κάνω τώρα;

Ναι βεβαίως και μπορούν να γίνουν τώρα, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η σχετική προθεσμία που έληξε χθες παρατάθηκε έως τις 27 Αυγούστου.

  • Για τις υπεκμισθώσεις ακινήτων του 2020 υπάρχει δυνατότητα υποβολής δηλώσεων cοvid;

Ναι, υπάρχει το περιθώριο υποβολής δήλωσης. Το πλαίσιο έχει πλέον διευκρινιστεί και μπορούν οι υπεκμισθωτές να κάνουν δηλώσεις για όλο το 2020.

  • Μου έστειλε μήνυμα ο ΕΦΚΑ ότι χρεώθηκαν οφειλές τις οποίες πρέπει να πληρώσω με νέα ταυτότητα πληρωμής. Τι πρέπει να κάνω;

Στις ασφαλιστικές εισφορές υπάρχει ένα πολύ παράδοξο σύστημα και πολλοί μπερδεύονται. Το μήνυμα αυτό αφορά στις εκκαθαρίσεις του ΕΦΚΑ το 2019. Η εκκαθάριση αυτή είχε βγει τον Οκτώβριο του 2020 με πρώτη δόση πληρωμής 30/6/21. Πάρα πολλοί ξεχάστηκαν δεν το πλήρωσαν και κατέστη ληξιπρόθεσμο. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να πάμε με την προηγούμενη ταυτότητα οφειλής να το πληρώσουμε. Η οφειλή πάει στο ΚΕΑΟ, πρέπει όσοι δεν έχουν γραφτεί στο ΚΕΑΟ να γραφτούνε, ηλεκτρονικά γίνεται η εγγραφή, και τότε θα λάβουν έναν ειδικό κωδικό πληρωμής. Μπορούν είτε να πληρώσουν το ποσό εφάπαξ, είτε να το ρυθμίσουν.

  • Έχω κάνει αίτηση για την επιδότηση παγίων δαπανών. Πότε θα πάρω το voucher;

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών αυτό το voucher θα εκδοθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος