Φορολογικές απάτες: Πρόστιμα 100.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και σε εταιρείες μηχανοργάνωσης

Υψηλά πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται σε 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και σε 30.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις τηρούν διπλογραφικά βιβλία, προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνονται επεμβάσεις στους Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς με σκοπό την απομείωση των εσόδων από λιανικές πωλήσεις και την απόκρυψη των πραγματικών φορολογητέων εισπράξεων.

Πρόστιμο στο 15% των εσόδων

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο ανέρχεται στο 15% των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενη χρήση, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών, μη συμπεριλαμβανομένου εκείνου για το οποίο δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Συνεπώς, τα ποσά των 10.000 ευρώ και των 30.000 ευρώ είναι τα ελάχιστα όρια που έχουν τεθεί, ανάλογα με τις κατηγορίες των τηρουμένων βιβλίων, οπότε -σε κάθε περίπτωση- το πρόστιμο μπορεί να είναι και μεγαλύτερο από το ισχύον κατά περίπτωση ελάχιστο όριο.

Ήδη οι αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες επιβάλλουν τα πρόστιμα αυτά σε πλήθος επιχειρήσεων στις οποίες διαπιστώνουν αλλοίωση των δεδομένων για τις φορολογητέες εισπράξεις λιανικών πωλήσεων κατόπιν επεμβάσεων στη λειτουργία των ΦΗΜ με τους οποίους εκδίδονται τα φορολογικά στοιχεία.

Τα συγκεκριμένα πρόστιμα νομοθετήθηκαν με το άρθρο 54ΣΤ του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και ισχύουν για παραβάσεις παραποίησης των δεδομένων των ΦΗΜ που διαπιστώνονται από τις 30 Ιουλίου 2020 και μετά, έστω κι αν έχουν διαπραχθεί πριν από την ημερομηνία αυτή, σε προηγούμενες φορολογικές χρήσεις.

Πρόσφατη περίπτωση:

Πριν από έναν περίπου χρόνο η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) Αττικής διενήργησε έλεγχο σε επιχείρηση εστίασης, με δηλωθείσα δραστηριότητα «Υπηρεσίες γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση».

Ο έλεγχος διενεργήθηκε κατά το διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου 2020 στα φορολογικά έτη 2014 και 2015. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση, με τη χρήση ειδικών εφαρμογών της εταιρείας μηχανοργάνωσης, με την οποία συνεργαζόταν, απομείωνε συστηματικά για φορολογικούς σκοπούς τα δεδομένα των παραστατικών λιανικών πωλήσεων (σε αξία και σε ποσότητα) των ηλεκτρονικών φορολογικών αρχείων (txt) και του φορολογικού της μηχανισμού.

  • Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν στην επιχείρηση πρόστιμα 30.000 ευρώ για τη χρήση του 2014 και άλλα 30.000 ευρώ για τη χρήση του 2015.

Πώς εντοπίστηκε

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ότι η επιχείρηση εστίασης στην οποία καταλογίστηκαν τα πρόστιμα συνολικού ύψους 60.000 ευρώ για τις παραβάσεις εντοπίστηκε από τα ηλεκτρονικά αρχεία που κατασχέθηκαν στην έδρα της εταιρείας μηχανοργάνωσης.

Η εταιρεία αυτή – όπως διαπιστώθηκε από εκτεταμένες έρευνες της ΥΕΔΔΕ στα ηλεκτρονικά αρχεία της – παρείχε υπηρεσίες αλλοίωσης των δεδομένων των φορολογικών μηχανισμών σε πλήθος επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων και στην ελεγχθείσα επιχείρηση εστίασης) εξυπηρετώντας τες στην απόκρυψη των πραγματικών τους εισπράξεων.

Βάσει δε του άρθρου 54ΣΤ του ΚΦΔ κάθε εταιρεία μηχανοργάνωσης η οποία συμπράττει σε παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των ΦΗΜ, κατά οποιονδήποτε τρόπο, θεωρείται συνεργός και οι ελεγκτές οφείλουν να επιβάλουν σ’ αυτήν πρόστιμο 100.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος.

Τι πληρώνουν οι «συνεργοί»

Σε κάθε τέτοια περίπτωση και εφόσον στοιχειοθετείται η συνέργεια του τρίτου προσώπου που παρέχει την τεχνική υποστήριξη στην απομείωση των εσόδων επιχείρησης, με συνέπεια τη μείωση της φορολογικής της υποχρέωσης, έχουν εφαρμογή και οι διατάξεις του άρθρου 60 ΚΦΔ που προβλέπουν πρόστιμα για φοροδιαφυγή ίσα με αυτά που ισχύουν για τον επιχειρηματία χρήστη των φορολογικών μηχανισμών.

Συγκεκριμένα ισχύουν και για την επιχείρηση τεχνικής υποστήριξης τα πρόστιμα των άρθρων 58 και 58Α του ΚΦΔ που επιβάλλονται για παραβάσεις οι οποίες αφορούν την υποβολή ανακριβούς δήλωσης και την αποφυγή του ΦΠΑ.
Τα πρόστιμα αυτά ανέρχονται σε:

α) 10% του ποσού της διαφοράς φόρου που προκύπτει λόγω ανακρίβειας της φορολογικής δήλωσης, εάν το εν λόγω ποσό διαφοράς ανέρχεται σε ποσοστό από 5% έως 20% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση,

β) 25% του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει το 20% και φθάνει έως το 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση,

γ) 50% του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει σε ποσοστό το 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση,

δ) 50% της διαπιστωθείσας διαφοράς ΦΠΑ σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης ΦΠΑ με ελάχιστο όριο τα 250 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο εάν τηρούνται απλογραφικά βιβλία ή τα 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο εάν τηρούνται διπλογραφικά βιβλία.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 60 ΚΦΔ είναι η έκδοση πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού φόρου σε βάρος των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος