FITCH για ελληνικά ομόλογα: Οι αποφάσεις της ΕΚΤ διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων και μετά το 2022, διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, ο οίκος σημειώνει ότι η κίνηση αυτή περιορίζει τον κίνδυνο μιας απότομης ανόδου του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα.

Εκτιμά μάλιστα ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει «ευέλικτη» στη διαχείριση των ελληνικών κρατικών τίτλων, παρατείνοντας το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (waiver) και μετά τον Ιούνιο του 2022.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του Πανδημικού Προγράμματος Έκτακτης Αγοράς (PEPP) τελειώνει τον Μάρτιο. Όμως παρέτεινε την περίοδο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν κατά ένα έτος, έως το τέλος του 2024.

Η ΕΚΤ σημείωσε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια πιθανών πιέσεων στην αγορά που σχετίζονται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις των ομολόγων του αγοράζονται μέσω του PEPP «μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία σε βάθος χρόνου, τύπους περιουσιακών στοιχείων και δικαιοδοσιών», συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Το PEPP, σημειώνει η Fitch, υπήρξε μια σημαντική πηγή ευελιξίας χρηματοδότησης για την Ελλάδα, της οποίας τα κρατικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για άλλα προγράμματα της ΕΚΤ λόγω του ότι δεν αξιολογούνται με επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελληνικούς κρατικούς τίτλους αξίας 34,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (19,3% του εκτιμώμενου ΑΕΠ του 2021).

Οι αγορές μέσω του PEPP συνέβαλαν στη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων του ελληνικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε περίπου 1,3% από 2% και άνω που ήταν τον Μάιο του 2020.

Άλλοι παράγοντες υποστηρίζουν επίσης τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Το σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας προβλέπεται να είναι κοντά στο 18% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, το οποίο καλύπτει το κόστος εξυπηρέτησης για ολόκληρο το 2022.

Η Fitch εκτιμά ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ υποχώρησε από το υψηλό του 2020 στο 206,3%, στο 197,3% φέτος.

Ρεπορτάζ: Kώστας Τσάβαλος

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος