Fed και ρωσικό πετρέλαιο κινούν τις αγορές

Πετρέλαιο και ευρώ βρέθηκε στο στόχαστρο των επενδυτών μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει στην μεγαλύτερη αύξηση (κατά 0,5%) των επιτοκίων από το 2000. Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα της τάξης του 5% στο απόηχο της Κομισιόν να σταματήσουν σταδιακά να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο και διυλισμένα προϊόντα.

Το συμβόλαιο Ιουλίου του Brent ενισχύθηκε και ξεπέρασε εκ νέου τα 110 δολάρια το βαρέλι στα 110,14 δολ. το βαρέλι. Το αμερικανικό WTI για συμβόλαια Ιουνίου σημείωσε άνοδο 5,3% ή 5,40 δολαρίων με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 107,81 δολ. το βαρέλι.

Παράλληλα, τα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου υποχώρησαν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς προέβλεπαν μικρή πτώση της τάξεως των 800 χιλ. βαρελιών, γεγονός που άσκησε κάποια πίεση στις τιμές του πετρελαίου.

Ωστόσο, η επέκταση των αυστηρών lockdown στην Κίνα για αντιμετωπιστεί το νέο ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα, λειτουργεί ως ανάχωμα στις ισχυρές πιέσεις καθώς χαμηλότερη ζήτηση από την κινεζική οικονομία συνεπάγεται και αποκλιμάκωση στις τιμές. Επίσης ο OPEC+ προβλέπει πλεόνασμα παραγωγής κατά 1,9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για φέτος εξαιτίας σταδιακού περιορισμού της ζήτησης εντός του έτους.

Την ίδια ώρα αν και η κίνηση της Fed έχει στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού στην Αμερική που κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών έχει και παράπλευρες απώλειες καθώς ενισχύει περαιτέρω την ισοτιμία ευρώ δολαρίου που κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2017 (1,052 δολάρια ανά ευρώ) που σημαίνει ότι επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές – Ώθηση από Wall Street

Με ισχυρά κέρδη συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, οι οποίες βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για επιθετικότερες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1% στις 445,86 μονάδες. Οι ανησυχίες για μια επιθετικοτερη αύξηση των επιτοκίων, αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα lockdowns στην Κίνα έχουν επιβαρύνει τις χρηματιστηριακές αγορές φέτος, οδηγώντας τον Stoxx 600 σε συνολικές απώλειες 8,5% από την αρχή του έτους.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 1,3% στις 14.152,30 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1,5% στις 6.491,60 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 0,8% στις 7.554,69 μονάδες καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλία.

Ράλι ανόδου για Wall Street

Παρά την αρχική νευρικότητα εν αναμονή της απόφασης της Fed για τα επιτόκια ο δείκτης στην Wall Street σημείωσε σημαντική άνοδο. Ειδικότερα ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με “άλμα” 932,27 μονάδων ή 2,81% και ανέκτησε το επίπεδο των 34.000 μονάδων, κλείνοντας στις 34.061,06 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του δείκτη από τις 9 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Ανάλογα κέρδη σημείωσε και ο S&P 500, ο οποίος τερμάτισε στις 4.300,17 μονάδες, προσθέτοντας σήμερα 124,69 μονάδες ή 2,99%, γράφοντας την καλύτερη μέρα του από τις 18 Μαΐου 2020. Μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ήταν ο Nasdaq, που έκλεισε με κέρδη 3,19% στις 12.964,86 μονάδες, που είναι η καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τις 16 Μαρτίου του τρέχοντος.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε επιφυλακτικά, με τις πιέσεις να αυξάνονται μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η οποία εντείνοντας την προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που συνεχίζει να κινείται κοντά στα υψηλά 40 ετών, αύξησε τα επιτόκια -για δεύτερη φορά φέτος- κατά 50 μονάδες βάσης.

Ωστόσο η παρέμβαση του Προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι δεν θα ανεβάσει ταχύτητα στις αυξήσεις των επιτοκίων έδωσε το έναυσμα για το ράλι ανόδου στην αμερικανική αγορά με τους επενδυτές να λαμβάνουν το σήμα του Πάουελ ότι η “μάχη” για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού δεν θα έχει παράπλευρη απώλεια την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Πάουελ, για την ακρίβεια απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Fed σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την τρέχουσα (των 50 μονάδων βάσης), αίροντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι τον Ιούνιο ενδεχομένως να προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, ενώ τόνισε ότι είναι εφικτή η “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας καθώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγορά εργασίας συνεχίζουν να είναι ισχυρές.

Παράλληλα ανακοίνωσε και τη σύσφιξη του ισολογισμού της, ο οποίος εκτινάχθηκε στο ύψος των 9 τρισ. δολαρίων καθώς προσπάθησε να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία εν μέσω της πανδημίας, από την 1η Ιουνίου, καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της να κινηθεί πιο επιθετικά για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Συγκεκριμένα, η Fed ανακοίνωσε ότι από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της, με ρυθμό 47,5 δισ. δολαρίων ανά μήνα, η οποία θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ θα διευρυνθεί έως και στα 95 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο.

Ανησυχίες από τα μακροοικονομικά στις ΗΠΑ

Τα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του κλάδου υπηρεσιών, αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και εξασθένιση του ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών επανήλθε σε πτωτική τροχιά τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Institute for Supply Management, καταδεικνύοντας ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες καθώς και ο υψηλός πληθωρισμού “πληγώνουν” την οικονομία. Ειδικότερα, ο μη μεταποιητικός δείκτης του ISM υποχώρησε στις 57,1 μονάδες, από 58,3 μονάδες που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο, οπότε και διέκοψε τη διαίσθησή του επί τρεις διαδοχικούς μήνες.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σημείωσε άλμα 22% τον Μάρτιο στα 109,8 δισ. δολ. από 89,8 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα. Ξεπέρασε τα 100 δισ. δολ. για πρώτη φορά στην ιστορία, αντανακλώντας την αυξημένη όρεξη των καταναλωτών για ξένα αγαθά, αλλά και τις υψηλότερες τιμές για πετρέλαιο και άλλα προϊόντα εν μέσω της εκτίναξης του πληθωρισμού. Η αύξηση που σημείωσαν οι θέσεις εργασίας τον Απρίλιο στον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα ήταν κατώτερες των προσδοκιών.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος