Τράπεζα Ισπανίας: Υποθετικό κλείσιμο οικονομικών σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ θα σήμαινε απώλεια 1,8 μονάδων του ΑΕΠ

Η Τράπεζα της Ισπανίας πιστεύει ότι ένα υποθετικό κλείσιμο οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχε «σημαντική» αρνητική επίπτωση στο ισπανικό ΑΕΠ, κατά 1,8% στο πρώτο έτος , αν και θα ήταν «σημαντικά χαμηλότερο» από ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η μελέτη της Τράπεζας Ισπανίας αναφέρει επίσης ότι ο αντίκτυπος ενός πιθανού εμπορικού κλεισίματος θα προσθέσει επιπλέον 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό.

Εάν η διακοπή αφορούσε μόνο τις εισαγωγές ενέργειας, ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ θα ήταν μικρότερος, μεταξύ 0,8% και 1,4% στο πρώτο έτος, καθώς και στον πληθωρισμό μεταξύ 0,8 και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες. Στο σενάριο που θεωρείται πιθανότερο σε περίπτωση αναστολής των εισαγωγών ενέργειας, η επίπτωση στο ΑΕΠ θα ήταν 1,1% και η αύξηση του πληθωρισμού θα ήταν 0,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στην ανάλυσή της η Banco de España, δεδομένου ότι η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια είναι μικρότερη στην Ισπανία από ό,τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, «οι επιπτώσεις στην οικονομία μας θα ήταν σημαντικά μικρότερες».

Ο αντίκτυπος της ενεργειακής περικοπής στο σύνολο της ΕΕ θα είναι μεταξύ 2,5% και 4,2% του ΑΕΠ, επηρεάζοντας σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανατολικές χώρες και τις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες: Γερμανία (μεταξύ 1, 9% και 3,4%), Γαλλία (μεταξύ 1,2% και 2%) ή Ιταλία (μεταξύ 2,3% και 3,9%). Αυτό οφείλεται – επισημαίνει η τράπεζα Ισπανίας – στη διαφορετική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια των διαφόρων κρατών, καθώς η ρωσική παραγωγή αντιπροσωπεύει το 18% του φυσικού αερίου και του άνθρακα που καταναλώνεται στην ΕΕ και το 9% του πετρελαίου, σε σύγκριση με 3% και 2,5% αντίστοιχα στην περίπτωση της Ισπανίας.

Η Τράπεζα της Ισπανίας διευκρινίζει ότι ο αντίκτυπος θα ήταν μεγαλύτερος εάν διακοπεί η εισαγωγή φυσικού αερίου και μικρότερος, στην περίπτωση του πετρελαίου. Επιπλέον, ο αντίκτυπος αυτός θα ενισχυθεί ως αποτέλεσμα «της διάδοσης της διαταραχής μέσω παγκόσμιων αλυσίδων παραγωγής», ιδιαίτερα έντονων σε ορισμένους τομείς δραστηριότητας, όπως οι μεταφορές, η βιομηχανία βασικών μετάλλων ή η χημική βιομηχανία. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους σε μία δεδομένη χώρα θα προκαλούσε υψηλότερες τιμές στα προϊόντα της, αυτές θα επηρέαζαν τους πελάτες στους υπόλοιπους τομείς και χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας.

Με αυτόν τον τρόπο, η αυτοκινητοβιομηχανία ή η ισπανική φαρμακευτική παραγωγή, που έχουν υψηλό επίπεδο εξάρτησης από την Ευρώπη, «θα εκτεθούν έμμεσα σε περιορισμούς παραγωγής λόγω ενεργειακών περιορισμών» στην ΕΕ.

Η ΕΕ εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο σε περισσότερα από τα δύο τρίτα του ρωσικού πετρελαίου που φτάνει στην Ευρώπη. Η Τράπεζα Ισπανίας τονίζει ότι η αναστολή αγοράς φυσικού αερίου δεν είναι το ίδιο με την αναστολή του εμπορίου πετρελαίου: οι εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση του ρωσικού αργού πετρελαίου είναι περισσότερες από ό,τι για το φυσικό αέριο, όπου η Ρωσία κατέχει δεσπόζουσα θέση μέσω των αγωγών φυσικού αερίου της. Στην αγορά πετρελαίου υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, τονίζει η τράπεζα. Επιπλέον, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται πιο εντατικά σε βιομηχανίες, ενώ το αργό πετρέλαιο χρησιμοποιείται περισσότερο μεταξύ των καταναλωτών.

Ως εκ τούτου, το φυσικό αέριο έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο καθώς εξαπλώνεται σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, καταλήγει το άρθρο της Τράπεζας Ισπανίας.

ανταπόκριση από Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος