Παρεμβάσεις για διάσωση αεροπορικών εταιριών (video)

Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η πανδημία και στις αεροπορικές εταιρίες, με αποτέλεσμα να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.
Με πακέτο βοήθειας ύψους 7 δισ. θα στηρίξει η γαλλική κυβέρνηση την αεροπορική εταιρεία AIR FRANCE – KLM, ωστόσο δεν εξετάζει την πιθανότητα κρατικοποίησής της, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ.

Με πανηγυρικούς τόνους ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Air France-KLM ανακοινώνει τη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας, που βρίσκεται – όπως και πολλές άλλες – στο χείλος του γκρεμού.

Ο Μπέντζαμιν Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της Air France τονίζει ότι: “Απόψε, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι μετά από πολλές εβδομάδες εντατικής εργασίας, ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις με τη Γαλλική κυβέρνηση για την οικονομική βοήθεια του ομίλου. Είναι μία ιστορική στιγμή για το μέλλον της Air France-KLM και για όλους μας”.

Η Γαλλική κυβέρνηση θα παράσχει βοήθεια – μαμούθ ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τον ΥΠΟΙΚ να διευκρινίζει ότι τα 4 δισεκ. Θα είναι τραπεζικά δάνεια με κρατική εγγύηση στο 90% των χρημάτων και άλλα 3 δισεκ. Σε απευθείας βοήθεια από το κράτος.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ: “Θέλω να πω ότι υπάρχουν όροι για την βοήθεια στην Air France, όροι για την κερδοφορία, επειδή πρόκειται για τα χρήματα του Γαλλικού λαού. Η Air France θα πρέπει να προσπαθήσει να αυξήσει την κερδοφορία της και υπάρχουν και περιβαλλοντικοί όροι, οι οποίοι είναι πολύ αυστηροί”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Γαλλικό Τύπο, η συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Ολλανδίας, που είναι επίσης μέτοχος στον όμιλο Air France ΚΛΜ, πέρασε από 40 κύματα, λόγω των διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών. Η Χάγη θα συμμετάσχει στη διάσωση της εταιρείας που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, με 2 – 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΚΛΜ.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χοέκστρα δήλωσε: “Γιατί είναι τόσο σημαντική η στήριξη στην KLM; Επειδή αν καταρρεύσει θα βρεθούμε μπροστά σε ένα τεράστιο ντόμινο.
Τη στήριξη του Βερολίνου έχει ζητήσει και η Λουφτχάνσα, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις ιδιωτικών εταιρειών, όπως η χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, και προσφεύγει στις ευρωπαϊκές αρχές για αναίρεση της απόφασης”.

Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

Πηγή: EΡT

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος