Μεσογειακό συνέδριο για καινοτόμες πρακτικές στην αλιεία στην Μάλτα

Στις εργασίες του Συνεδρίου για την αλιεία το οποίο οργανώνει η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) (General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM)) στη Μάλτα, παίρνει μέρος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα γίνει η παρουσίαση βραβείων για τις καινοτόμες πρακτικές στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια.

Σημειώνεται ότι η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο, η οποία διοργανώνει το συνέδριο είναι μια περιφερειακή οργάνωση διαχείρισης της αλιείας, η οποία εντάσσεται στο δίκτυο του FAO.

Στόχος της είναι να διασφαλίσει τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση των έμβιων θαλάσσιων πόρων, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα

Όπως αναφέρει σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η εφαρμογή της Διακήρυξης της Μάλτας που υπεγράφη στις 30 Μαρτίου 2017, ενισχύει την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αλιεία μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα (RPOA-SSF) και του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας (RPOA-IUU).

Η διακήρυξη υπογράφηκε από τους υπουργούς και τους εκπροσώπους υψηλού επιπέδου 16 χωρών (Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Σλοβενία, Ισπανία, Τυνησία και Τουρκία), καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέσω της δήλωσης, οι χώρες αυτές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βελτιώσουν την κατάσταση της μεσογειακής αλιείας κατά την επόμενη δεκαετία μέσω μιας σειράς φιλόδοξων στόχων και δραστηριοτήτων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαχείρισης και της διακυβέρνησης της αλιείας.

Η παρούσα δήλωση βασίζεται σε μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2003 με τη δήλωση της Βενετίας, η οποία έθεσε τα θεμέλια για την πρόοδο στην περιφερειακή διαχείριση της αλιείας σε θεσμικό, επιστημονικό, τεχνικό και διακυβερνητικό επίπεδο.

Επιπλέον, βασίζεται σε παγκόσμιους και περιφερειακούς στόχους, υποστηρίζοντας την υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) της ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής (2017-2020) για τη βιωσιμότητα της αλιείας στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο και της στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.

Με την εφαρμογή της Διακήρυξης ενισχύεται η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αλιεία μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα (RPOA-SSF) και του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας (RPOA-IUU).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος