ΕΕ: “Παράθυρο” για αύξηση δημοσίων επενδύσεων σε περίπτωση ύφεσης

Η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να δαπανήσει περισσότερα εάν η οικονομία της σημειώσει κάμψη, δήλωσαν σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σολτς και οι ομόλογοί του στο μπλοκ, στον πρώτο επιφυλακτικό υπαινιγμό για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Η ευρωζώνη εδώ και χρόνια εμμένει στη «γενικά ουδέτερη» δημοσιονομική πολιτική στις ετήσιες συστάσεις της, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη με βραδύτερη ανάπτυξη να δαπανήσουν περισσότερα.

Ωστόσο, η επιβράδυνση της περασμένης χρονιάς και οι κίνδυνοι για νέα κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, που τώρα εντάθηκαν λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, οδήγησαν τη Γερμανία να εγκαταλείψει το παραδοσιακό της βέτο σε δημοσιονομική τόνωση. Η αλλαγή στη διατύπωση της κοινής δήλωσης της ευρωζώνης δεν αναγκάζει τη Γερμανία να δαπανήσει περισσότερα, αλλά σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης που μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε αναδιάρθρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ προκειμένου να τους καταστήσει λιγότερο αυστηρούς.

Η κίνηση θεωρήθηκε σημαντική εξέλιξη από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, που δήλωσε ότι οι 19 χώρες-μέλη της ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως σε περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης. “Τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο εάν η επιβράδυνση είναι πολύ αισθητή”, δήλωσε ο Λεμέρ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η αλλαγή προσέγγισης οφείλεται στην περυσινή επιβράδυνση και στις αδύναμες προοπτικές για το 2020 και έπειτα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς συναίνεσε στο κοινό κείμενο σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να δαπανήσει περισσότερα το Βερολίνο την επόμενη χρονιά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος