Εστίαση – Έρευνα: Μειώθηκε κατά 537,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων (video)

Ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων εστίασης στην περιφέρεια μειώθηκε κατά 537,5 εκατ. ευρώ το 2020, σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Η μελέτη έγινε σε επιχειρήσεις της Αττικής πλην Αθήνας και Πειραιά, και εάν προσθέσουμε σε αυτές και τις επιχειρήσεις που έχουν άμεση σχέση με την εστίαση η «χασούρα» φτάνει τα 617 εκατ. ευρώ είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Το 2021 η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, προστέθηκαν άλλα 72 εκατ. είπε ο κ. Χατζηθεοδώρου, και τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού όλων όσοι εργάζονται στον χώρο της εστίασης.

Ο κόσμος που έφυγε τα προηγούμενα δύο χρόνια από τον χώρο της εστίασης δεν ξαναγύρισε, οι περισσότεροι άλλαξαν επάγγελμα.

Υπάρχει αυτό το παράδοξο: ενώ έχουμε μεγάλη ανεργία, δεν υπάρχουν εργαζόμενοι να καλύψουν θέσεις εργασίας είτε ως μάγειροι, είτε ως γκαρσόνια, είπε ο κ. Χατζηθεοδώρου.

Το μεγάλο θέμα που βγάζει η έρευνα είναι οι ανεμβολίαστοι που δεν μπορούν να εισέλθουν σε αυτούς τους χώρους.

Το δεύτερο είναι η αβεβαιότητα. Οι εμβολιασμένοι φοβούνται και αποφεύγουν να πάνε σε αυτούς τους χώρους.

Αυτό που καταγράφεται επίσης είναι ότι τα «ακριβά» μαγαζιά, αυτά στα οποία ο πελάτης πιστεύει ότι τηρούνται πιστότερα οι όροι ασφαλείας κράτησαν την πελατεία τους, ενώ οι ταβέρνες έκλεισαν.

Η εστίαση είναι ο κλάδος που «χτυπήθηκε» βαρύτερα από όλους τους άλλους στην διάρκεια της πανδημίας τόνισε. Το 42% των επιχειρήσεων του χώρου δεν θα καταφέρει να αποκληρώσεις τις υποχρεώσεις του. Ζητάνε:

  • Μείωση του ΦΠΑ
  • Μείωση του φόρου

Είμαστε στην μετά covid εποχή με μεγάλη απώλεια τζίρου είπε στην ΕΡΤ ο ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στο Πακγράτι Μάκης Μικές. Μας «γονατίζουν» οι ανατιμήσεις σε όλα τα είδη, ιδιαίτερα στις τιμές των ΔΕΚΟ, τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος