Επιδοτήσεις στην ενέργεια: Σταδιακή εξάλειψη και στοχευμένα μέτρα προτείνει το Eurogroup

Array

Τη σταδιακή εξάλειψη των οριζόντιων επιδοτήσεων για την ενέργεια πρότεινε σε συνεδρίασή του χθες το Eurogroup, με τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου να παρουσιάζουν ήδη μείωση.

Σταδιακή άρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης προανήγγειλε το Eurogroup. Συγκεκριμένα ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι είναι ευκαιρία να ξεκινήσει ο περιορισμός των οριζόντιων μέτρων όταν λήξουν τα εθνικά προγράμματα στήριξης, δηλαδή στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Θα πρέπει όμως να αντικατασταθούν από πιο στοχευμένα μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων. Ο λόγος μεταξύ άλλων είναι η εξομάλυνση των τιμών στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο φυσικού αερίου.

Χθες η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 60 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021, σήμερα έπεσε ακόμα περισσότερο, στα 54 ευρώ, στο 1/6 της τιμής που είχαμε τον Αύγουστο και αρκετά χαμηλότερα και από τον περυσινό Ιανουάριο, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Παράλληλα, έχουμε και εξομάλυνση της χονδρικής τιμής ρεύματος στην Ελλάδα. Έπεσε στα 132 ευρώ προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στον αντίποδα έχουμε το ιβηρικό παράδειγμα, με την χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ισπανία και την Πορτογαλία να είναι σήμερα στα 5 ευρώ, ενώ χθες ήταν στα 13.

Το πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην χονδρεμπορική ρεύματος, δηλαδή στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας δεν είχε μεγάλη σημασία μέχρι τώρα για τους καταναλωτές γιατί με τις επιδοτήσεις οι τιμές λιανικής έμεναν λίγο πολύ σταθερές. Ωστόσο θα έχουν πολύ μεγάλη σημασία εάν η ΕΕ προχωρήσει πράγματι σε άρση των επιδοτήσεων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος έχει διαβεβαιώσει ότι το υπάρχον πλαίσιο θα διατηρηθεί μέχρι τον Ιούλιο. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι, όπως και με το πετρέλαιο, η Ελλάδα επηρεάζεται γρήγορα από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και αργά από την πτώση τους.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος