Κατακρημνίζεται η τιμή φυσικού αερίου – Στο επίκεντρο οι επιδοτήσεις ρεύματος

Array

Βυθίζεται η τιμή του φυσικού αερίου, που κινείται πλέον κάτω από τα 60 ευρώ, καταρρίπτοντας και το πιο χαμηλό ρεκόρ. Συνεδρίασε σήμερα (16/1) το Eurogroup με βασικό θέμα το ενεργειακό κόστος, που ευθύνεται για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου έφθασε σε χαμηλό 12μήνου, στα 55€/MWh. Πέρυσι τον Δεκέμβρη ήταν στα 75€ και στη συνέχεια άρχισε ανοδική πορεία η τιμή του φθάνοντας τον Αύγουστο σε υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών στα 339€. Η σταθερή αποκλιμάκωση της τιμής ξεκίνησε το Δεκέμβριο και έκτοτε πέφτει σταθερά, παρά το γεγονός ότι άρχισαν τα πρώτα κρύα στην Ευρώπη. Η μηνιαία μείωση είναι της τάξης του 50%. Η τιμή ηλεκτρισμού χονδρικής στην Ελλάδα παραμένει υψηλή γιατί ψωνίζουμε με τιμές ένα μήνα πριν.

Σημαντικές μειώσεις θα υπάρξουν στους τιμοκαταλόγους των παρόχων, που θα ανακοινωθούν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Υπάρχει ήδη μια μικρή αποκλιμάκωση η οποία όμως θα πρέπει να γίνει πολύ πιο αισθητή και στα τιμολόγια. Τον Ιανουάριο 2023 η Ελλάδα είναι ακόμη η ακριβότερη χώρα σε επίπεδο χονδρικής ρεύματος με μέση τιμή 214 €/MWh όμως σημειώνει πτώση σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 που ήταν στα 277€/MWh.

Στους καταναλωτές αυτό δεν γίνεται τόσο εμφανές καθώς υπάρχει κρατική επιδότηση στο ρεύμα. Σήμερα (16/1) στο EUROGROUP οι υπουργοί οικονομικών συζήτησαν το ενδεχόμενο στοχευμένων και όχι οριζόντιων επιδοτήσεων στο ενεργειακό κόστος, προκειμένου να σταματήσουν οι πληθωριστικές τάσεις στην αγορά και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρώπη.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος