Ένθετο Οικονομία: Το βλέμμα των αγορών στραμμένο στις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές και στην πορεία της ευρωοικονομίας

Στην αναβάθμιση 6 ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και στις διαρθρωτικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση

Την ίδια ώρα στη σκιά της παραδοχής κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για την ευρωοικονομία και ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος αναγκάζοντας την ΕΚΤ να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων τα ομόλογα της ευρωζώνης δέχονται αυξητικές πιέσεις.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ανήλθε στο 2,33% ενώ το ελληνικό δεκαετές βρίσκεται στο 4,72% από 0,53% στο ιστορικό χαμηλό που βρέθηκε τον Αύγουστο του 2021. Ανάλογη πορεία διαγράφει και το ιταλικό ομόλογο διάρκειας 10 ετών που κινείται στο 4,48%.

Πάντως οι αγορές σε όλο τον πλανήτη έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές καθώς μία αλλαγή στην αμερικανική πολιτική σκηνή μπορεί να σημαίνει και αλλαγή σκηνικού στο ενεργειακό μέτωπο με αποσυμπίεση των τιμών που αποτελούν και την κύρια αιτία για τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Προς το παρόν στις διεθνείς αγορές ενέργειας επικρατούν πτωτικές τάσεις με το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ να κινείται κοντά στα 98 δολάρια ανά βαρέλι, το αμερικανικό αργό στην περιοχή των 92 δολαρίων και το φυσικό αέριο στα 109 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στην ελληνική αγορά την έναρξη σεισμικών ερευνών τις αμέσως επόμενες μέρες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κρήτη και Πελοπόννησο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1. Νωρίτερα στην ΕΡΤ στην εκπομπή “Συνδέσεις” μίλησε σχετικά με το θέμα και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Αριστοφάνης Στεφάτος σημειώνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα να εκτελούνται έρευνες ταυτόχρονα στις περιοχές της χώρας μας. Οι έρευνες θα γίνουν στις περιοχές 4 και 5 ενώ ο κ. Στεφάτος εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα σύνολο αγοράς της τάξεως των 250 δισεκατομμυρίων. Τέλος ο κ. Στεφάτος σημείωσε ότι οι επενδύσεις που αφορούν τις γεωτρήσεις είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε ότι σε αυτή τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, το φυσικό αέριο είναι κρίσιμο. «Είναι το καύσιμο γέφυρα. Αν έχουμε κάτι πρέπει να το φέρουμε στην επιφάνεια γιατί μπορούμε να αντικαταστήσουμε και το λιγνίτη και το πετρέλαιο».

Ως προς το θέμα των επιστρεπτέων προκαταβολών και την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, κυβέρνηση και Υπουργείο Οικονομικών προχωράει με θεσμική παρέμβαση δρομολογώντας την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Ανακοινώθηκε μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών, ότι έχει δρομολογηθεί η έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η ΚΥΑ θα προβλέπει ότι :

– παρατείνεται αυστηρά έως τις 31/01/2023, η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής. Παράλληλα, παρατείνεται έως τις 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

– για το κριτήριο χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αφορά στη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του ΕΡΓΑΝΗ, θα λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Εάν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων

– για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βάσει των εκκαθαρίσεων που διενεργήθηκαν στις 02/11/2022, εάν παύσουν πλέον να ισχύουν οι λόγοι απόρριψης με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αυτά θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελούμενους.
Τέλος στα 3,5 εκατ έφτασαν οι κλήσεις που απαντήθηκαν από το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εργασίας μέσα σε λιγότερα από 15 μήνες λειτουργίας του.
Χιλιάδες καθημερινά οι κλήσεις στο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για θέματα που αφορούν φορείς του Υπουργείου Εργασίας. Από 29 Ιουλίου του 2021, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί, έως και 31 Οκτωβρίου του 2022, το 1555 έχει δεχθεί περισσότερες από 3,7 εκατ κλήσεις (3.775.664), από τις οποίες έχουν απαντηθεί σχεδόν 3,5 εκατ (3.498.238). Την πρώτη θέση στα αιτήματα των πολιτών έχει ο ΕΦΚΑ.
Ο Υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι τα τελευταία στοιχεία αποτυπώνουν τη διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή και εμπιστοσύνη των πολιτών και επιβεβαιώνουν ότι ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης ήρθε για να μείνει.
Ο εκπρόσωπος τύπου ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος δήλωσε ότι μέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο το 1555 εξυπηρέτησε πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες για θέματα του ΕΦΚΑ, ενώ 8 στους 10 πολίτες, σε έρευνες που έγιναν, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση που έλαβαν.

Τα ερωτήματα των ασφαλισμένων απαντώνται σε ποσοστό 99,4% είτε μέσα σε λίγα λεπτά κατά την διάρκεια της κλήσης είτε σε διάστημα λίγων ημερών, ενώ το υπόλοιπο 0,6 % αφορά εξειδικευμένες περιπτώσεις τις οποίες αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και των φορέων.

Για θέματα αρμοδιότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ΔΥΠΑ έχουν εξυπηρετηθεί περισσότερες από 464 χιλιάδες κλήσεις ( 464.830), 373 χιλιάδες για τον ΟΠΕΚΑ (373.701) ενώ 111 χιλιάδες αφορούσαν θέματα εργασιακών σχέσεων. Επίσης 21 χιλιάδες αιτήματα (21.349) έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο αναβαθμισμένο: 1555.gov.gr
Σε ότι αφορά στις εκκρεμείς κύριες συντάξεις πηγές από τον ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμοτήτων για το 2021 με εξαίρεση τις διεθνείς και τις ανελαστικές. Με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η εκκαθάριση των αιτήσεων του 2022 η οποία έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό πάνω από 85%.

Παρουσίαση Οικονομικού Ενθέτου: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος