Ένθετο Οικονομία: Το βλέμμα στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ανεξάρτητη πορεία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις έχει χαράξει η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου. Η αγορά εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τη σχέση προσφοράς/ζήτησης που ευνοεί την πτώση της τιμής στην περιοχή των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 46% χαμηλότερα σε σχέση με πριν από ένα μήνα.

Στην αγορά ομολόγων το βλέμμα είναι στραμμένο στην απογευματινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, αν και η μικρή αποσυμπίεση στις αποδόσεις δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει και ενσωματώσει μία αύξηση του βασικού ευρωεπιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης.

Στη σκιά των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων συνεδριάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι εκτιμήσεις μιλούν για αύξηση των ευρωεπιτοκίων κατά 0,75%, ωστόσο η νέα αυτή επιθετική αύξηση μπορεί να έχει στόχο τη συγκράτηση των τιμών αλλά αναμένεται να έχει και επίδραση τόσο στον ρυθμό ανάπτυξης όσο και στο κόστος δανεισμού χωρών και επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ τα μέτρα τους καλούνται να λάβουν περισσότερες από 170.000 επιχειρήσεις οι οποίες είτε δεν έστειλαν ποτέ είτε σταμάτησαν να διαβιβάζουν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ e-send, όπως υποχρεούνται. Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή έστειλε email στις επιχειρήσεις, υπενθυμίζοντας τους ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν διαφορετικά από 1η Νοεμβρίου θα βρεθούν αντιμέτωπες με τσουχτερά πρόστιμα.

Τέλος από το 2023 αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα “Σπίτι μου” μέσω του οποίου νέοι και νεαρά ζευγάρια μπορούν να αποκτήσουν α΄ κατοικία μέσω χαμηλότοκων δανείων.        Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ. Η Βαλέρια Δολαψάκη μίλησε με παράγοντες της αγοράς για το πως τα νέα ζευγάρια μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσιτή στέγη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος