Ένθετο Οικονομία: Θετικό πρόσημο στον τουρισμό το πρώτο τρίμηνο του έτους

Με το δεξί μπήκε το έτος για τα τουριστικά καταλύματα  που είδαν το πρώτο τρίμηνο του έτους τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά 28,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Ανάλογη πάντως είναι η εικόνα και για τον παγκόσμιο τουρισμό, ο οποίος βρίσκεται μία ανάσα από το ρεκόρ του 2019. Για την ακρίβεια, το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, 235 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν ανά τον κόσμο, αριθμός υπερδιπλάσιος από εκείνον του 2022.  Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά στην χώρα μας είναι ότι σε επίπεδο προορισμών, η Μεσόγειος, η Νότια Ευρώπη, ανέκτησαν το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Παρουσίαση: Ραλλού Αλεξοπούλου

Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS

Προσαυξημένα κατά 8% θα καταβληθούν τέλος του τρέχοντος μηνός τα αναπηρικά και τα προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ αλλά και του ΕΦΚΑ ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών καθώς η αύξηση ισχύει από την 1η Μαΐου.

Τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης από το 2024, όριο στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών στο 2,6% από το νέο έτος και υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα συστήνει μεταξύ άλλων η Κομισιόν στην Ελλάδα. Στην έκθεση της για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και την επιστροφή σε πλεονάσματα από το 2022.

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα έως το τέλος του 2023 αναμένουν στελέχη της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι τιμές θα συνεχίσουν μεν να αυξάνονται, αλλά με μικρότερο ρυθμό σε σχέσεις με τους προηγούμενους μήνες. Παρά το γεγονός ότι από τον Απρίλιο καταγράφεται μια σταθεροποίηση, σε ορισμένα προϊόντα οι τιμές συνεχίζουν το ράλι ανόδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος