Ένθετο Οικονομία: Τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας σε όλες τις καινούργιες κατοικίες έως το 2030

Μέτριο κλίμα προσλήψεων αναμένεται να διαμορφωθεί στην Ελλάδα το 2ο τρίμηνο του 2024, καθώς σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup, οι συνολικές προοπτικές για νέες προσλήψεις υποχώρησαν κατά 6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.


Συγκεκριμένα, από τους 525 Έλληνες εργοδότες, το 30% αναμένει αύξηση των προσλήψεων, το 19% μείωση ενώ το 47% δεν αναφέρει καμία αλλαγή. Μάλιστα οι Έλληνες εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους είναι οι πιο αισιόδοξοι.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ


525 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
30% ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
47% ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ
ΠΗΓΗ: ManpowerGroup


Κλαδικά η Πληροφορική καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση των προθέσεων προσλήψεων, σημειώνοντας για το δεύτερο τρίμηνο του έτους άνοδο κατά 32% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ακολουθούν Υπηρεσίες Επικοινωνίας με άνοδο 25%, ο κλάδος Υγείας Βιο-επιστημών με 17% και τα Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά με 12%.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ


Πληροφορική: +32%
Υπηρεσίας Επικοινωνίας: +25%
Υγεία-Βιοεπιστήμες: +17%
Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά: +12%
ΠΗΓΗ: ManpowerGroup

Τέλος η έρευνα αποτυπώνει μείωση των παγκόσμιων προοπτικών απασχόλησης για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σε 42 χώρες του κόσμου με την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά πρόθεσης νέων προσλήψεων καθώς αντιμετωπίζουν συνεχιζόμενες προκλήσεις ανάπτυξης, ζητήματα στην αγορά ενέργειας και γεωπολιτικές εντάσεις.


Με 370 ψήφους υπέρ πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο νέος κανονισμός μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα κτήρια τα οποία και “ευθύνονται” για το 40% της συνολικής κατανάλωσης. Οι αλλαγές θα μας αγγίξουν όλους καθώς γίνεται λόγος για απαγόρευση τοποθέτησης καυστήρων πετρελαίου αλλά και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα νεόδμητα κτίρια.

Οριακή αύξηση παρουσίασε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο, με τις υποκείμενες πιέσεις να υποχωρούν επίσης οριακά. Ειδικότερα, όπως έδειξε η μέτρηση για τον περασμένο μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε με 3,2% ετησίως ελαφρώς υψηλότερα από το 3,1% του Ιανουαρίου, ένα επίπεδο που οι αναλυτές περίμεναν ότι θα διατηρούνταν.


Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ 3,1%
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 3,2%
ΜΕΤΑΒΟΛΗ +0,4%


ΔΟΜΙΚΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ 3,9%
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 3,8%
ΜΕΤΑΒΟΛΗ +0,4%

Δεν είναι αυτόματη η παράταση έως το τέλος Απριλίου για την διασύνδεση των ταμειακών με τα POS. Όσοι δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν κλείσει ραντεβού για τον Απρίλιο προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο.

Αποδέκτης καταγγελιών βίας και παρενόχλησης στην εργασία γίνεται σχεδόν καθημερινά η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας. Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων για το 2023 τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά προέρχονται από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο.


ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


2023: 230 καταγγελίες
Εμπόριο 21%
Ξενοδοχεία 12%
Εστίαση 7%
ΠΗΓΗ: ΣΕΠΕ


ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Βία (λεκτική, σωματική, ψυχολογική) 95%
Σεξουαλική παρενόχληση 5%
ΠΗΓΗ: ΣΕΠΕ


ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Θιγόμενοι: γυναίκες 60% – άνδρες 40%
Καταγγελόμενοι:
εργοδότης 46%
άλλος εργαζόμενος/πρόσωπο 54%
Πηγή: ΣΕΠΕ


ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Εξωδικαστική επίλυση (μέτρα / συστάσεις): 73 υποθέσεις
Ματαιώθηκαν: 12 υποθέσεις
Σύσταση προσφυγής στα δικαστήρια: 105 υποθέσεις
Κυρώσεις: 25 υποθέσεις (106.500 ευρώ)
Σε εξέλιξη: 15 υποθέσεις
ΠΗΓΗ: ΣΕΠΕ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος