Ένθετο Οικονομία: ΤΕΚΑ – Εντός του 2024 έρχεται το προσωποποιημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο για τους ασφαλισμένους 

Ολοένα και περισσότερους ασφαλισμένους αποκτά το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης το οποίο διανύει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του.  Μάλιστα εντός του ‘24 το ΤΕΚΑ περνάει στην 2η φάση της επενδυτικής του ανάπτυξης όπου οι εισφορές θα επενδύονται σε προκαθορισμένο επενδυτικό προϊόν μικρότερου ή υψηλότερου επενδυτικού κινδύνου ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου.

ΤΟ «ΠΡΟΦΙΛ» ΤΟΥ ΤΕΚΑ  

  • 350.000  ασφαλισμένοι
  • 112.000.000 ευρώ αποθεματικό

ΤΕΚΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

2Η περίοδος (2024 – 2025)

  • Προκαθορισμένο επενδυτικό προϊόν
  • Διαφοροποίηση ανάλογα με ηλικία ασφαλισμένου

3η περίοδος (από το 2026)

Επιλογή συνταξιοδοτικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου:

δυναμικό –  ισορροπημένο –  συντηρητικό

ΤΕΚΑ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ

Αιτήσεις έως 31/12/2024 στο be.teka.gov.gr

Νέο τρόπο αποζημίωσης των νοικοκυριών που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά για να παράγουν τη δική τους ενέργεια θα φέρει η ολοκλήρωση του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Ακόμη 6,7 δισ. ευρώ προστέθηκαν στην δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία μέσα στο 2023 με αποτέλεσμα τα συσσωρευμένα χρέη να φτάσουν στα 106 δισ. ευρώ. Μεγάλο το πρόβλημα καθώς ήδη έχουν δεσμευτεί 1,5 εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί. 

Το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η τιμή του χρυσού.  Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαπραγματεύεται στην περιοχή των 2.180 δολαρίων ανά ουγγιά ενισχυμένο κατά 14% σε ετήσια βάση.

Στο ερώτημα ποιες είναι οι αιτίες που το παλαιότερο επενδυτικό καταφύγιο, έρχονται να απαντήσουν διεθνείς αναλυτές:

Βασική παράμετρος είναι ότι τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο ευνοϊκά για πολλές οικονομίες εκτός ΗΠΑ: με την ανάπτυξη σε Γερμανία, Ιαπωνία και Βρετανία να κινείται κάτω από το 1%.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι εισηγμένες στα μεγάλα χρηματιστήρια εκτός της Wall έχουν υποαποδώσει: στο Χονγκ Κονγκ και στο Λονδίνο οι χρηματιστηριακοί  δείκτες έχουν υποχωρήσει  18% και  3% αντίστοιχα. 

Τρίτον η ενίσχυση του πολύτιμου μετάλλου αποδίδεται στην “πρωτοφανή” ζήτηση από Κινέζους επενδυτές που αναζητούν αντιστάθμισμα έναντι της ενδεχόμενης οικονομικής αστάθειας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εν μέσω της κρίσης εμπορικών ακινήτων στην Κίνα. 

Τέλος η δημοφιλία του χρυσού εξηγείται και από την ίδια την ιστορία του πολύτιμου μετάλλου που καταφέρνει να διατηρεί την αξία του σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού και συρράξεων.

Εφόσον η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανάψει το πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες τον Απρίλιο, οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να συντάξουν τα νέα μεσοπρόθεσμα προγράμματα. Η δημοσιονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν το 2025 με βάση τις ανακοινώσεις του Eurogroup είναι “ελαφρώς πιο περιοριστική”.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος