Ένθετο Οικονομία: Ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους εκτιμά το ΔΝΤ – Ανάπτυξη 6% το 2022 εκτιμά το ΙΟΒΕ

Ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο μέτωπο του χρέους, το Ταμείο εκτιμά ότι το 2022 η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει στο επίπεδο του 177,6% του ΑΕΠ. Για τα υπόλοιπα έτη προβλέπεται περαιτέρω πτώση για να υποχωρήσει οριακά κάτω από το 150% το 2027.

Μπορεί το 2022 το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ, πολύ κοντά στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το 2023 όμως επιστρέφουν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 0,9%. Το ύψος τους αυξάνεται σταδιακά έως το 2027 που εκτιμάται στο 2%.

Στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος προχώρησε το ΙΟΒΕ, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 6% λόγω της ενίσχυσης της κατανάλωσης και των εξαγωγών. Για το 2023 η ανάπτυξη εκτιμάται στο 1,8%. Το 2022 ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 9,7% για να καταγράψει μικρή υποχώρηση το επόμενο έτος, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα στο 4,2% .

Ο διπλωματικός μαραθώνιος για την επιβολή ενός ευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζεται στη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στην Πράγα. Στο τραπέζι σειρά προτάσεων αλλά με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Ιταλίας, όλοι φαίνεται να συμφωνούν στη διάγνωση αλλά όχι στην θεραπεία…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βάλει φρένο στα κερδοσκοπικά παιχνίδια που γίνονται με τα χρηματιστηριακά παράγωγα στο φυσικό αέριο δηλώνει ο πρόεδρος των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας Αντώνης Κοντολέων. Ενδεικτικό είναι ότι στις 26 Αυγούστου, όταν η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου έφτασε σε ύψη ρεκόρ, ο δείκτης LNG βορειοδυτικής Ευρώπης, που λαμβάνει υπόψη του μόνο την τιμή εισαγωγής χωρίς τα παράγωγα, ήταν κατά 72 ευρώ χαμηλότερος.

Μηνιαία στήριξη έως 210 ευρώ παρέχει στους ευάλωτους δανειολήπτες το μεταβατικό πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος