Ένθετο Οικονομία – Συνέντευξη Σ. Κάπρου: Απαιτείται συστηματική διάδραση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τη ναυτιλιακή κοινότητα

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλο και λιγότεροι Έλληνες έχουν πλέον ιδιόκτητο σπίτι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Eurostat.

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώνεται έχει πέσει στο 72,8%, μειωμένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2013, πλησιάζοντας ολοένα πιο κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε., που διαμορφώνεται πλέον στο 69,1%.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι πολλά από τα ιδιόκτητα σπίτια επιβαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, τότε προκύπτει ότι οι τέσσερις στους δέκα είναι εκτεθειμένοι είτε στο υψηλό ενοίκιο είτε στο ακριβό στεγαστικό λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Είναι σαφές μάλιστα ότι το «ισχυρό χαρτί» των Ελλήνων κατά τη σύγκριση της εισοδηματικής και περιουσιακής τους κατάστασης σε σχέση με αυτή των υπόλοιπων Ευρωπαίων χάνει την ισχύ του χρόνο με τον χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι ολοένα και περισσότεροι εκτίθενται στις υψηλές μηνιαίες καταβολές για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.

Το δυσάρεστο είναι ότι η προοπτική δείχνει να συνεχίζεται η πτωτική τάση. Με τις τιμές των ακινήτων να ανεβαίνουν την τελευταία 5ετία με 5πλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον αντίστοιχο των εισοδημάτων, αλλά και το κόστος δανεισμού να αυξάνεται κατά περισσότερο από 30% σε πραγματικούς όρους, η ενοικίαση φαντάζει ως η μόνη ρεαλιστική λύση για ολοένα και περισσότερους.

Επικουρικές συντάξεις με γρήγορες διαδικασίες, επίδομα προσωπικής διαφοράς συνταξιούχων, ευνοϊκές ρυθμίσεις για εργαζόμενους συνταξιούχους αλλά και φορολόγηση των εφάπαξ από τα Ταμεία Επαγγελματικής ασφάλισης προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί στην Βουλή μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Διάδραση, εξωστρέφεια και διεθνοποίηση είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η σχέση των πανεπιστημιακών ναυτιλιακών σπουδών με την αγορά της ναυτιλίας ενώ παράλληλα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην ένταξη των αποφοίτων των ναυτιλιακών σπουδών στην αγορά εργασίας υποστήριξε ο κ. Σεραφείμ Κάπρος Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Την επαναφορά μιας υποχρέωσης που υπήρχε προ 10ετίας αλλά καταργήθηκε για να περιοριστεί η γραφειοκρατία μελετούν οι φορολογικές αρχές. Είναι τα λεγόμενα “πρόσθετα βιβλία” που ουσιαστικά υποχρεώνουν τους επαγγελματίες να προδηλώνουν το πελατολόγιο. Αυτή τη φορά η τήρηση εξετάζεται να γίνεται ψηφιακά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος