Ένθετο Οικονομία: Συνέντευξη Νίκος Μαυρίκος – «Πάγωμα» των ναύλων ζητούν παράγοντες της αγοράς

Σημαντικές αυξήσεις των ναύλων και μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αγαθών από την Ασία έχει προκαλέσει η κρίση στη Μέση Ανατολή και ειδικά οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά θάλασσα, που αναγκάζουν τις ναυτιλιακές εταιρείες ν’ αλλάζουν δρομολόγια και να περιπλέουν την Αφρική. Μιλώντας στον Άκη Αθανασόπουλο ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων & Εξαγωγέων Νίκος Μαυρίκος ζητά να υπολογίζονται οι δασμοί για τα κοντέινερ με βάση τους ναύλους που ίσχυαν αρχές Δεκεμβρίου και όχι με τα σημερινά επίπεδα που είναι έως και 3 φορές υψηλότερα.

Η περαιτέρω άνοδος των τιμών των ακινήτων το 2023 έρχεται να οξύνει περισσότερο το λεγόμενο στεγαστικό πρόβλημα το οποίο με μια φράση συμπυκνώνεται ως: περισσότερα χρόνια εργασίας για να αποκτηθεί ιδιόκτητη στέγη. Για την ακρίβεια ο ρυθμός αύξησης των τιμών των ακινήτων είναι διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο των μισθών. Την κατάσταση επιβαρύνει το ακριβότερο κόστος δανεισμού αλλά και το ράλι στις τιμές των οικοδομικών υλικών.

ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 

(μεταβολή 2020-2023)

Μισθοί:                       +19%

(από τα 1050 στα 1250 €) 

Τιμές ακινήτων:          +40% 

ΤΙΜΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
(μεταβολή 2020-2023)

Οικοδομικά υλικά:                                          +23%

Επιτόκια στεγαστικών δανείων                       +2,5 μονάδες

(από 2,43% στο 5%)

Με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,4% αυξήθηκαν το 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων στην χώρα, σχεδόν δύο μονάδες (11,9%) πάνω από ότι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ για την αγορά ακινήτων. Μάλιστα, τα παλαιά ακίνητα είναι αυτά που καταγράφουν ισχυρότερο άλμα, ενώ Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι οι πρωταθλήτριες.

Συγκεκριμένα, για το 2023, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 12,4%, ενώ για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 14,2%. Την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά έναν χρόνο νωρίτερα ήταν και 12,5% και 11,6% αντίστοιχα.

Από την ανάλυση των στοιχείων με βάση τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά προκύπτει ότι ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 13,7% στην Αθήνα, 16,2% στη Θεσσαλονίκη.

Από τα στοιχεία επίσης προκύπτει ότι πέρα από την σταθερά ανοδική πορεία, τα παλαιά διαμερίσματα είναι αυτά που η τιμή τους αυξήθηκε περισσότερο ενώ η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αθήνα καταγράφει μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης. 

Σε υψηλό όλων των εποχών κινείται ο χρυσός μετά τις εκτιμήσεις για επερχόμενη νομισματική χαλάρωση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ και οι γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και ο κίνδυνος αντιστροφής του κλίματος στις αγορές φαίνεται να επηρεάζει Δημήτρη την αγορά του κίτρινου πολύτιμου μετάλλου.  

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

2.125 $ / ουγγιά 

Ετήσια μεταβολή:       +17,23%

Μηνιαία μεταβολή:    +4,5%

Αλλαγή στον ορισμό της πολύτεκνης οικογένειας εξετάζει η κυβέρνηση καθώς βρίσκεται  υπό διαμόρφωση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό. Ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια μελετάται η πλήρης εξίσωση των τρίτεκνων με τις πολύτεκνες οικογένειες.

Οι όποιες αποφάσεις για το θέμα αναμένεται να ληφθούν εντός του Μαΐου ωστόσο η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στην ΕΡΤ άνοιξε το παράθυρο για περαιτέρω στήριξη των οικογενειών με τρία παιδιά.  

ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ 

Σήμερα: τουλάχιστον 4 παιδιά  

Μελετάται: τουλάχιστον 3 παιδιά  

Ανάλογα με το δημοσιονομικό κόστος: 

*Πλήρης εξίσωση τριτέκνων με πολύτεκνους

*Εναλλακτικά: επέκταση παροχών στους τρίτεκνους

ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ 

Διατήρηση ισοβίως της πολυτεκνικής ιδιότητας 

Απαλλαγή στο τέλος ταξινόμησης (μέχρι 2 αυτοκίνητα)

Μειωμένο τεκμήριο (50%) για ελ. επαγγελματίες 

Έκπτωση στην τιμή ρεύματος (-10 λεπτά/κιλοβατώρα) Αυξημένη μοριοδότηση  – Εκπαιδευτικά θέματα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος