Ένθετο Οικονομία: Συνέντευξη Μάνθος Ντελής – Η εισοδηματική ανισότητα δεν αντικατοπτρίζει το επίπεδο παραγωγικότητας

Ξεπερνά το 36% η ετήσια πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ωστόσο παρά την μεγάλη πτώση των τελευταίων 24ωρων όμως, οι τιμές στην λιανική δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμη.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΜΠΡΕΝΤ: 73,07 $

Μηνιαία μεταβολή:   -4,6%

Ετήσια μεταβολή:      -36,5%

ΤΙΜΕΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΑμόλυβδηΠετρέλαιο
30/051,39 € / lt1,11 € / lt
01/061,38 € / lt1,10 € / lt

ΤΙΜΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (31/05)

Αμόλυβδη                   1,866 € / lt

Πετρέλαιο                    1,557 € / lt

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη


Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS

«Άλμα» κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις της εγχώριας αγοράς ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές σημείωσαν μείωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ) το α΄ τρίμηνο οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων στην εγχώρια αγορά κατέγραψαν αύξηση 28,1% και ανήλθαν σε 642 εκατ. ευρώ, από 501 εκατ. ευρώ το 2022.

Στον αντίποδα, αρνητικό ήταν το ξεκίνημα των εξαγωγών με μείωση κατά 7,8%. Η συνολική αξία των εξαγωγών της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας  το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 588 εκατ. ευρώ έναντι 638 εκατ. το 2022. Οι εξαγωγές ενδυμάτων παρουσίασαν μείωση 11%, της κλωστοϋφαντουργίας 7,6%, και του βαμβακιού 3,3%.

Να σημειωθεί πάντως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ένδυσης- Κλωστοϋφαντουργίας EURATEX, η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις που επηρεάζουν την πορεία της. Ειδικότερα, οι αυξομειώσεις στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών καθώς και του πληθωρισμού οδήγησαν σε αυξήσεις των τιμών των προϊόντων, γεγονός που επηρεάζει την κατανάλωση.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ – ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΙΑΝ-ΜΆΡΤΙΟ ‘23:         642 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

ΙΑΝ-ΜΑΡΤΙΟ ‘22:         501 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 

ΜΕΤΑΒΟΛΗ: +28% 

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ – ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΙΑΝ-ΜΆΡΤΙΟ ‘23:         588 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

ΙΑΝ-ΜΑΡΤΙΟ ‘22:         638 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

ΜΕΤΑΒΟΛΗ: – 7,8%

Παρατυπίες των προμηθευτών ρεύματος στην πίστωση της έκπτωσης συνέπειας στους λογαριασμούς, καταγράφει στην τελευταία της έκθεση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Προειδοποιεί τους καταναλωτές για προϊόντα  “κράχτες” που δεν ισχύουν για όλους τους πελάτες και για ψιλά γράμματα στα συμβόλαια που αναιρούν υπό προϋποθέσεις την έκπτωση ή την μειώνουν.

Στην ψηφιακή εποχή εισέρχονται από σήμερα οι μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς ακόμα έξι βήματα θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, με στόχο τον περιορισμό της φορολογικής γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση της διαδικασίας και κατ’ επέκταση το «ξεμπλοκάρισμα» των συναλλαγών.

Ένα αναπτυγμένο χρηματοοικονομικό σύστημα διασφαλίζει την οικονομική κινητικότητα των πολιτών, ενώ η εισοδηματική ανισότητα εντός των επιχειρήσεων δεν αντικατοπτρίζει αναγκαστικά τα επίπεδα παραγωγικότητας υποστηρίζει ο κ. Μάνθος Ντελής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Audencia Business School στη Γαλλία σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος