Ένθετο Οικονομία: Σχεδόν μηδενική η χρήση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή

Σχεδόν μηδενική είναι από την αρχή του Ιουνίου η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που καθιστά και πάλι συμφέρουσα τη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή.

Την ίδια ώρα οι υψηλές τιμές των ρύπων που κινούνται γύρω στα 80 ευρώ/τόνο CO2 οδηγούν τη ΔΕΗ στην επιλογή να κρατάει χαμηλά την λιγνιτική παραγωγή την οποία πάντως αξιοποίησε τους προηγούμενους μήνες όταν το κόστος της ήταν ανταγωνιστικό σε σχέση με τις τιμές του φυσικού αερίου.

Παράλληλα η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ κατά περίπου 1,5 GW το 2022 και τους πρώτους μήνες του 2023, έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής της πράσινης ενέργειας στο μίγμα παραγωγής της χώρας, που πλέον ξεπερνάει σταθερά 30-35%.

Σε ότι αφορά το λιγνίτη πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση του στην παρούσα φάση είναι σχεδόν μηδενική όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και διότι αξιοποιείται ως δικλείδα ασφαλείας εν όψει της πιθανής αυξημένης ζήτησης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής ξεπερνούσε το 10% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους και στη συνέχεια ακολουθεί συνεχή πτωτική πορεία.

ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ

                                                                        ΛΙΓΝΊΤΗΣ         ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ              ΑΠΕ

ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ:                                       10,5%                21,16%                                   27,22%

ΦΕΒΡΟΥΆΡΙΟΣ:                                        17,44%              22,39%                              30,22%

ΜΑΡΤΙΟΣ:                                            12,56%              23,48%                                   35,4%

ΑΠΡΊΛΙΟΣ:                                            3,86%                29,96%                                   34,9%

ΜΆΙΟΣ:                                                3,86%                27,75%                                   37,14%

1Ο 10ΗΜΕΡΟ ΙΟΎΝΙΟΣ:                       1,09%                29,42%                                   42,27%

ΠΗΓΗ: Ελληνικό  Χρηματιστήριο Ενέργειας 

Στις 26 Ιουνίου ξεκινάει ο δεύτερος γύρος υποβολής αιτημάτων για τη δέσμευση ποσοτήτων φυσικού αερίου, μέσω της κοινής αγοράς της ΕΕ. 

Ειδικότερα, οι εταιρείες καλούνται να δηλώσουν τις εκτιμώμενες προς ζήτησης ποσότητες για το διάστημα μέχρι τον επόμενο Μάρτιο του 2025, στην πλατφόρμα AggregateEU. 

Οι πελάτες είχαν ζητήσει να επεκταθεί ο χρονικός ορίζοντας της ζήτησης πέραν των 12 μηνών, τόσο για τις ποσότητες LNG, όσο και για το φυσικό αέριο που διέρχεται μέσω αγωγών. 

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο κύκλο προσφορών, που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και ολοκληρώθηκε τον Μάιο, η πλατφόρμα είχε συγκεντρώσει 10,9 δισ. κυβικά μέτρα bcm και οι οποίες αφορούν παραδόσεις από τον Ιούνιο έως τον Μάιο του 2024.

ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΣ ΕΕ 

10,9 ΔΙΣ. ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ – ΜΑΙΟΣ 2024 

Η συνολική ζήτηση στην ΕΕ εκτιμάται σε περίπου 380 δισ. κυβικά μέτρα το 2022 και προβλέπεται σε περίπου 330 δισ. κυβικά μέτρα για το 2023, σύμφωνα με την Cristina Lobillo Borrero, διευθύντρια της ομάδας εργασίας για την ενεργειακή πλατφόρμα στην Κομισιόν.

ΖΗΤΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ 

2022:               380 ΔΙΣ. ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ         

2023:               330 ΔΙΣ. ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 

Στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο Fitch στρέφονται σήμερα τα βλέμματα καθώς είναι η πρώτη αξιολόγηση της χώρας μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου.

Εξαιρετικά πιθανή θεωρούν οι αναλυτές την καταγραφή νέας πτώσης στον πληθωρισμό της Ελλάδας ο οποίος ανακοινώνεται \σε λίγη ώρα. Ωστόσο, η ανησυχία για τις τιμές των τροφίμων αλλά και τον λεγόμενο “πυρήνα” του πληθωρισμού παραμένει έντονη.

Μπορεί οι καταναλωτές να έχουν στραφεί στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας, ωστόσο μεγάλες ανατιμήσεις έχουν καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο και σε αυτά τα είδη. Αν και παραμένουν σημαντικά φθηνότερα από  τα επώνυμα προϊόντα, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen IQ  ο ρυθμός αύξησης των τιμών τους είναι υπερδιπλάσιος.  Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Γωγώς Κατσέλη.

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος