Ένθετο Οικονομία: Στο 7,75% η αύξηση στις συντάξεις – Κάτω από τα 2 ευρώ η τιμή των καυσίμων

Για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2023, χωρίς η χώρα να είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αλλά σε ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, πληθωρισμού, ενεργειακού κόστους αλλά και πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Με βάση τις προβλέψεις ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο 5,6% φέτος και στο 1,8% το 2023, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στο 9,7% το 2022 και στο 5% το 2023. Ο πιο ισχυρός οδηγός ανάπτυξης για το 2022 είναι οι ιδιωτικές και οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 15,5% τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2023 επιστρέφουν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 0,7% του ΑΕΠ, μετά από 3 έτη ελλειμμάτων. Όσον αφορά το χρέος, το επόμενο έτος προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 160%. Με βάση τις εκτιμήσεις για το ύψος του πληθωρισμού και την πορεία αύξησης του ΑΕΠ το 2022, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η αύξηση στις συντάξεις το 2023 θα ανέλθει σε 7,75%.

Μεγάλες διαφορές εντοπίζονται στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Δεκέμβριο. Νέα  μικρή μείωση στις χρεώσεις. Στα ίδια επίπεδα αναμένεται η τελική χρέωση για τους καταναλωτές. Στο μέτωπο των καυσίμων, καταγράφεται αποκλιμάκωση στις τιμές με την αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης σε πολλά πρατήρια να είναι κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο.

Νέοι με εμπειρία στις online αγορές φαίνεται ότι θα είναι οι βασικοί πελάτες των καταστημάτων την Παρασκευή, που έχει θεσμοθετηθεί ως Βlack Friday, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ. Ωστόσο, παρά το μπαράζ προσφορών του λιανεμπορίου που αγγίζει ακόμα και το 80% σε ορισμένα προϊόντα, μόλις 1 στους 5 καταναλωτές είναι διατεθειμένος να ψωνίσει.

Στο 60 με 70% ενός μέσου μισθού φτάνει το κόστος στέγασης για τους εργένηδες, καθώς από το 2017 έχει καταγραφεί αύξηση των ενοικίων που ειδικά για τα δυάρια αγγίζει το 53%.  Απρόσιτα πλέον για νέους εργαζόμενους καθίστανται τα βόρεια και τα νότια προάστια της Αθήνας, ενώ ακόμα και στο κέντρο τα μισθώματα για διαμέρισμα κατάλληλο για οικογένεια ξεκινούν από 600 ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος