Ένθετο “Οικονομία”: Στο 12% ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο – Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου κίνησης

Δυσάρεστες εκπλήξεις φαίνεται να επιφυλάσσει στους καταναλωτές η ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, μετά και την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, παρά την επιδότηση των 25 λεπτών, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει με τιμή κοντά ή και πάνω από 1,4 με 1,5 ευρώ το λίτρο από 1,16 ευρώ πέρυσι.

Την ανηφόρα έχει πάρει και η τιμή του πετρελαίου κίνησης που πλέον είναι ακριβότερο από την αμόλυβδη.

Νέα έκρηξη του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 12%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Ιουνίου που ήταν 12,1%. Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου κατά 332% και της ενέργειας γενικότερα παρασύρουν προς τα πάνω όλο και περισσότερο τις τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες.

Αναταράξεις έχει προκαλέσει στην αγορά των τροφίμων η πληθωριστική κρίση, με την τιμή του γάλακτος να πλησιάζει τα 2 ευρώ το λίτρο. Κτηνοτρόφοι, αλλά και βιομηχανίες αποδίδουν τις ανατιμήσεις στην αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, ενώ προειδοποιούν ακόμα και για ελλείψεις, καθώς η παραγωγή καταγράφει σημαντική μείωση.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως αλλά και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο πυροδότησαν νέες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Άμεσος είναι ο ο αντίκτυπος στα καύσιμα κίνησης αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ αντίστροφη φαίνεται ότι είναι η τάση για το φυσικό αέριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος