Ένθετο Οικονομία: Στα προ κρίσης επίπεδα η τιμή φυσικού αερίου του Άμστερνταμ

Στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα έχει υποχωρήσει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως ο ήπιος χειμώνας και κατά συνέπεια η χαμηλή ζήτηση και η υψηλή περιεκτικότητα στις δεξαμενές της Ευρώπη από LNG που ήρθε για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση της πίεσης στις αγορές ενέργειας.

Ειδικότερα τιμή του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ, που χρησιμοποιείται ως βάση για την τιμολόγηση των περισσότερων συναλλαγών στην Ευρώπη, διαμορφώνεται σήμερα στα 40,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ χθες υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 40 ευρώ για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2021. Σε ετήσια βάση καταγράφει απώλειες της τάξης του -57,6%.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι τον Αύγουστο ανήλθε στο υψηλό ιστορικό των 340 ευρώ/μεγαβατώρα.

ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

22 ΜΑΡΤΙΟΥ 202340,2 ΕΥΡΩ / ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ
22 ΜΑΡΤΙΟΥ 202298,8 ΕΥΡΩ / ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

ΕΤΗΣΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ: -57,6%

ΥΨΗΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022: 340 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS

Σε ανακοινώσεις για την πορεία του «Καλαθιού του νοικοκυριού» προχώρησε η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τις επόμενες μέρες τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι του Νονού» και το «Καλάθι του Πάσχα».

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την πορεία των επιτοκίων αλλά και για τον οδικό χάρτη υπό το βάρος των εξελίξεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε ΗΠΑ και Ελβετία.

Τέλος ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας να μην επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος του Απριλίου. Μιλώντας στο 4o Power & Gas Forum σημείωσε ότι «οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσαν πολλοί πάροχοι είναι πιο χαμηλές από το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση και είναι τα 0,16 ευρώ ανά Κιλοβατώρα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος