Ένθετο Οικονομία: Σημαντική μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Η κάμερα της ΕΡΤ στη Ρεβυθούσα

Μπορεί για την Ελλάδα να προβλέπεται ανάπτυξη και το 2023, για την Γερμανία όμως το ενδεχόμενο επιστροφής στην ύφεση είναι ορατό. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος στο 1,4% ενώ για το 2023 προβλέπεται ύφεση 0,4%. Ο πληθωρισμός θα επιμείνει στο 7% διαμορφώνοντας συνθήκες στασιμοπληθωρισμού.

Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για την ενίσχυση γεωργικών εκμεταλλεύσεων για την κάλυψη του αυξημένου κόστους λιπασμάτων ύψους 60 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση, που θα κατανεμηθεί σε 250.000 επαγγελματίες αγρότες, θα υπολογιστεί με βάση τα τιμολόγια αγοράς των λιπασμάτων, ενώ θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και ανεκχώρητη.

Λίγες ώρες πριν από την επίσημη πρεμιέρα της χειμερινής περιόδου καταγράφεται σημαντική μείωση στην τιμή χονδρικής του πετρελαίου θέρμανσης.

Την ερχόμενη Τετάρτη εγκαινιάζεται επίσημα η δεύτερη πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα αυξάνοντας περαιτέρω τη δυνατότητα υποδοχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Κατερίνα Μπατζάκη βρέθηκε στη Ρεβυθούσα τη στιγμή που ένα πλοίο ξεφόρτωνε LNG.

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας εστάλη μια κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα δύο βασικά σημεία της επιστολής που βασίζονται στην πρόταση την οποία υπέβαλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τα εξής:

1. Η επιβολή ενός πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου.

2. Μέσα από έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό, να προσδιοριστεί ένας νέος δείκτης με τον οποίον θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, αν και διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο. Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι η πορεία του πληθωρισμού επηρεάζει τις αποφάσεις για τα επιτόκια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος