Ένθετο Οικονομία: Σε υψηλά 11 ετών έχει εκτιναχθεί η τιμή της ζάχαρης

«Έκρηξη» σημειώνεται στις τιμές της ζάχαρης καθώς στην αυξανόμενη ζήτηση έχει προστεθεί και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ακατέργαστης ζάχαρης τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν στα 24 σεντς η λίβρα, φθάνοντας σε υψηλό 11 ετών.

Τρεις είναι οι βασικές αιτίες εκτίναξης της τιμής της ζάχαρης. Οι κακές καιρικές συνθήκες στις χώρες παραγωγούς των προϊόντων από τα οποία παράγεται η ζάχαρη, η αυξημένη ζήτηση αλλά και η πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση του OPEC να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου γεγονός που ενθάρρυνε την εκτροπή του ζαχαροκάλαμου προς την παραγωγή αιθανόλης.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΕΚΤΙΝΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

  • ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
  • ΥΨΗΛΗ ΖΗΤΗΣΗ
  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS

Περαιτέρω μείωση κατέγραψαν για τον Μάιο τα τιμολόγια ρεύματος που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους. Σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές που διαμορφώνονται είναι ήδη χαμηλότερες από τα επίπεδα των 15-16 σεντς ανά κιλοβατώρα που είναι η τιμή – στόχος μετά την εφαρμογή των κρατικών επιδοτήσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις επόμενες ημέρες.

Η διαμόρφωση των τιμολογίων λιανικής έρχεται ως επακόλουθο της σταθεροποίησης τόσο των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου λίγο πάνω από τα 120 ευρώ/MWh,  όσο και των τιμών φυσικού αερίου που το τελευταίο διάστημα κινούνται στα επίπεδα των 40 ευρώ/MWh στον κόμβο TTF της Ολλανδίας. Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο η μέση χονδρεμπορική τιμή ήταν 156,24 ευρώ/MWh και τον Ιανουάριο 276,89 ευρώ/MWh. Επιπλέον από την 1η Μαΐου αναπροσαρμόζονται και τα τέλη για τον ΔΕΔΔΗΕ.

ΜΗΝΙΑΙΑ ΧΡΕΩΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ (για 500 KWh / μήνα)

Μονοφασικό10,6 € / μήνα (-1 €)
Τριφασικό17,3 € / μήνα (+4,9 €)

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία καθώς σήμερα αναμένεται αργά το βράδυ να τοποθετηθεί ο οίκος αξιολόγησης.

Ψηφιακή φορολογική ενημερότητα, με «αντάλλαγμα» την κλιμακωτή παρακράτηση του χρέους τους, θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν από τον επόμενο μήνα οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος