Ένθετο Οικονομία: Σε ελεύθερη πτώση οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου – Σε άνοδο το φυσικό αέριο

Ισχυρή πτώση άνω του 3% καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου στον απόηχο της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκτιμήσεων της αμερικανική υπηρεσίας ενέργειας για το ύψος των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα εξετάζει να καθορίσει κατώτερη τιμή στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στο πλαφόν και στο εμπάργκο που επέβαλε η ΕΕ στις εισαγωγές μαύρου χρυσού από τη Ρωσία.

Το Μπρεντ Βορείου Θάλασσας διαπραγματεύεται στην περιοχή των 79 δολαρίων το βαρέλι στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους ενώ τον τελευταίο μήνα καταγράφει απώλειες της τάξης του 15,74%.

Την ίδια καθοδική τροχιά έχει χαράξει και το αμερικανικό αργό που κινείται κάτω από τα 74 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας μηναία πτώση της τάξης του 16%.

Στην ελληνική αγορά η χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος για σήμερα διαμορφώνεται στα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 14% σε σχέση με χθες που είχε φτάσει τα 400 ευρώ. Γενικά τις τελευταίες μέρες η τιμή έχει επιστρέψει πάνω από τα 300 ευρώ λόγω της αναταραχής στην αγορά φυσικού αερίου γεγονός που ενισχύει τα επιχειρήματα της Αθήνας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά του Άμστερνταμ έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 3,5% και κινείται στα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε ο ρυθμό ανάπτυξης του γ’ τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αποτυπώνονται οι επιπτώσεις της καλής πορείας του τουρισμού αλλά και των υψηλών τιμών ενέργειας

Ειδικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο του έτους κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση, διατηρώντας ωστόσο θετικό πρόσημο. Το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,8%. Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε στην προς τα κάτω αναθεώρηση για την πορεία του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2022 το οποίο αυξήθηκε κατά 7,9% από 8% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, και το β΄ τρίμηνο κατά 7,1% έναντι 7,7% που είχε εκτιμήσει.

Το ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο 2022 επηρεάστηκε από τη σημαντική αύξηση των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίνονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2021.

Σήμερα ανακοινώθηκε εορταστικό καλάθι ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η γαλοπούλα, το μοσχάρι, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα είναι τα προϊόντα που μπαίνουν προσωρινά στο καλάθι του νοικοκυριού εν’ όψει των εορτών.

Όπως ανακοίνωσε, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης το καλάθι των Χριστουγέννων θα διαρκέσει από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου.

Το «καλάθι του Άη Βασίλη», όπως ονόμασε το υπουργείο το καλάθι για τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, θα δημιουργηθεί από τα καταστήματα και τις αλυσίδες παιχνιδιών για τις γιορτές και θα περιλαμβάνει 10 κατηγορίες παιχνιδιών:

Βρεφικά, παζλ, φιγούρες δράσης, κατασκευές, οχήματα, ηλεκτρονικά και τηλεκατευθυνόμενα, αθλητικά, επιτραπέζια, κούκλες και λούτρινα.

Τέλος το πρώτο τρίμηνο του 2023 ξεκινά το πρόγραμμα προσιτής στέγης για νέους. Για την αγορά πρώτης κατοικίας το πρόγραμμα “Σπίτι μου” θα παρέχει χαμηλότερα ή και άτοκα δάνεια σε 10.000 νέους από 25 έως 39 ετών. Το κράτος θα συνδράμει χρηματοδοτώντας ουσιαστικά τα 3/4 της συνολική τιμής του ακινήτου.

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος