Ένθετο Οικονομία: Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Ελεύθερη πτώση κατέγραψε η στερλίνα στη σκιά της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει εκ νέου σε μία ακόμα επιθετική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, στην μεγαλύτερη των τελευταίων 33 ετών, καθώς οι πληθωριστικές τάσεις μοιάζουν ανυποχώρητες.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι του δολαρίου κατά 2% στις 1,1177, με την Κεντρική Τράπεζα να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική για να καταπολεμήσει την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και το αυξημένο κόστος ζωής.

Την ίδια ώρα έντονα πτωτικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, υπό τον φόβο ότι η επιθετική νομισματική σύσφιξη από την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ έχει υποχωρήσει στα 96,5 δολάρια ανά βαρέλι καταγράφοντας ημερήσια πτώση της τάξης του 3% ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τις 10 Φεβρουαρίου.

Η πρωτοφανής δε για τις τελευταίες δεκαετίες ισχύς του δολαρίου ασκεί επίσης πίεση στις τιμές, καθώς το πετρέλαιο αποτιμάται κυρίως στο αμερικανικό νόμισμα.

Εν τω μεταξύ σε νέες μειώσεις σε μόλις δύο μέρες από την πρεμιέρα του καλαθιού του νοικοκυριού προχώρησαν δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός επίσης ανακοίνωσε και σχέδιο για το καλάθι των καταναλωτών με ειδικές διατροφικές ανάγκες.

Την ίδια ώρα στην αποστολή e-mail σε περίπου 20.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν τήρησαν τους όρους χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προχώρησε η ΑΑΔΕ ζητώντας να επιστρέψουν το σύνολο της ενίσχυσης και μάλιστα εντόκως.

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί η υπουργική απόφαση που αφορά περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η απόφαση καθορίζει κριτήρια και δικαιούχους και κατατάσσει τους δικαιούχους σε τρεις κατηγορίες. Επίσης προβλέπει προσαύξηση για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών με το επίδομα να φτάνει έως και τα 1600 ευρώ φέτος.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
(σημαντικές ημερομηνίες)
έως 7/11: Ενεργοποίηση πλατφόρμας
έως 9/12: Υποβολή αιτήσεων
21/12: 1η πληρωμή (αγορές έως 30/11)
28/02: 2η πληρωμή (αγορές έως 31/01)
28/04: 3η πληρωμή (αγορές έως 31/03)

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Αγαμος: 16:000€
Έγγαμος: 24.000€
(συν 3000 ευρώ για κάθε παιδί)

ΥΨΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ
Κανονικό: 100 έως 800€
Ορεινών περιοχών: έως 1000€
Διπλό επίδομα 100 έως 1600€
(για πετρέλαιο θέρμανσης)

ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
(για οικογένεια με δύο παιδιά)
Βελούχι 992€
Δολιανά 796 €
Παύλιανη 776 €
Βυτίνα 618€
Συνολικά:(από 618 έως 992€)

Παρουσίαση Ενθέτου: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος