Ένθετο Οικονομία: Ολοκληρώνονται οι δασικοί χάρτες

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι το έργο των δασικών χαρτών ολοκληρώνεται με τη φάση της αρχικής κύρωσης, που αφορά στο 95% της υπό ανάρτησης έκτασης και στο 90% της Επικράτειας.  Με την κύρωση των δασικών χαρτών οριοθετούνται με σαφήνεια οι εκτάσεις στις οποίες ισχύουν και εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2022, σημάδια ύφεσης καταγράφει η ενεργειακή κρίση, η οποία οδήγησε τον πληθωρισμό σε ρεκόρ δεκαετιών.  Κοντά στα 80 ευρώ έχει υποχωρήσει η τιμή του φυσικού αερίου, καταγράφοντας χαμηλό 7μηνου. Ρεύμα και καύσιμα απορρόφησαν ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων, ενώ η νέα χρονιά ξεκινά σε κλίμα αβεβαιότητας καθώς οι λόγοι που εκτόξευσαν το ενεργειακό κόστος δεν έχουν εκλείψει.

Αυξημένα κατά 288 εκατ. ευρώ ήταν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον Νοέμβριο. ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος αποτέλεσαν του βασικούς αιμοδότες στα κρατικά ταμεία το ενδεκάμηνο. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού τα φορολογικά έσοδα κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα έναντι του στόχου κατά 444 εκατ. ευρώ καθώς τα έσοδα από (ΚΑΡΤΑ) ΦΠΑ ήταν αυξημένα κατά 135 εκατ. €,  ΕΦΚ κατά 52 εκατ. €,  φόρων ακίνητης περιουσίας κατά 100 εκατ. € και  φόρο εισοδήματος κατά 154 εκατ. €.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το κόστος χρήματος καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο το εγχείρημα της αγοράς κατοικίας. Η άνοδος όμως των επιτοκίων αποτελεί ένα μόνο από τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν όσοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη δική τους στέγη. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που καθιστά δύσκολη την απόκτηση ακινήτου είναι το μειωμένο απόθεμα ποιοτικών ακινήτων που διατηρεί δυσανάλογα υψηλή τη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος