Ένθετο Οικονομία: Οι κεντρικές τράπεζες επιστρέφουν στον χρυσό καταγράφοντας ρεκόρ 55ετίας

Το 2022 σημαδεύτηκε από την μεγαλύτερη αύξηση των αποθεμάτων χρυσού που έχει καταγραφεί τα τελευταία 55 χρόνια. Τις μεγαλύτερες αγορές κατέγραψαν οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Ρωσίας αλλά και της Τουρκίας.

Το 1967, οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αγόρασαν τεράστιους όγκους χρυσού από τις ΗΠΑ, οδηγώντας σε πτώση της τιμής και κατάρρευση των αποθεμάτων χρυσού του Λονδίνου. Ήταν η αρχή του τέλους για το σύστημα Μπρέτον Γουντς, που εγκαταλείφθηκε 4 χρόνια αργότερα.

Έκτοτε το αμερικανικό δολάριο κυριαρχεί ως συναλλαγματικό απόθεμα στις κεντρικές τράπεζες όλου του κόσμου. To 2022 όμως η τάση ήταν η αύξηση των αποθεμάτων χρυσού, η μεγαλύτερη που είχε καταγραφεί τα τελευταία 55 χρόνια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν συνολικά 673 τόνους, ενώ μόνο στο τρίτο τρίμηνο οι αγορές τους έφτασαν τους 400 τόνους.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Χρηματοικοινομικής Δημήτρης Καινούργιος, σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας, έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, ο χρυσός κατέχει τη θέση του ασφαλούς καταφυγίου. Ουσιαστικά στρέφονται τα κεφάλαια προς το χρυσό και φεύγουν από τα νομίσματα,

Εκτός από τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τον οικονομικό ψυχρό πόλεμο που ενεργοποίησε η εισβολή της ρωσίας και οι κυρώσεις, οι κεντρικές τράπεζες έχουν άλλον έναν κίνδυνο να αντιμετωπίσουν. Τον νομισματικό πληθωρισμό και την αυξανόμενη διάχυση του στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών είναι ξεχειλωμένοι, δηλώνει ο Δημήτρης Καινούργιος: Φεύγουμε από ποσοτική χαλάρωση και πάμε σε σύσφιξη και σε αυτήν την περίοδο ο χρυσός μέσο αντιστάθμισης κινδύνων υποτίμησης νομισμάτων.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι μεγαλύτερες αγορές χρυσού έγιναν από την Κίνα και τη Ρωσία, παρότι η Μόσχα σταμάτησε να ανακοινώνει νούμερα μετά την εισβολή στην Ουκρανία ενώ το Πεκίνο επισήμως κάνει λόγο για αγορά 32 τόνων.  Στην κορυφή των νέων αγοραστών βρίσκεται και η Τουρκία, που το τρίτο τρίμηνο του 2022 αύξησε τα αποθέματα της κατά 31 τόνους. Το μεγάλο ερώτημα είναι το κυνήγι του χρυσού θα λάβει δομικά χαρακτηριστικά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος