Ένθετο Οικονομία: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι διεθνείς αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι επενδυτές ανησυχούν για μία κλιμάκωσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ενεργειακή ασφάλεια της αγοράς.

Μέχρι στιγμής πάντως διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές αντιδρούν με αυτοσυγκράτηση. Ωστόσο τα αντανακλαστικά των αγορών είναι ευαίσθητα σε κάθε είδηση που έρχεται από το πεδίο της σύγκρουσης. 

Το αμερικανικό αργό κινείται στην περιοχή των 87 δολαρίων το βαρέλι, αντίστοιχη πορεία διαγράφει και το ευρωπαϊκό Μπρεντ που βρίσκεται στα επίπεδα των 90 δολαρίων. Στην περίπτωση του φυσικού αερίου αν και τις προηγούμενες μέρες κατέγραψε σημαντικά κέρδη ξεκινά την εβδομάδα κοντά στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε στενή παρακολούθηση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή βρίσκονται και οι αγορές χρήματος. Tο βλέμμα στρέφεται και στις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό και την αξιολόγηση από την S&P.

Ευκαιρία κατάρτισης για 30 χιλιάδες ανέργους μέσω προγράμματος της ΔΥΠΑ. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και εκπαιδευτικό επίδομα που φτάνει έως τα 1000 ευρώ.

Εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ/ώρα κατάρτισης)

Τα αισιόδοξα μηνύματα από τον τουρισμό, η υψηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η αύξηση των μισθών και μία περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να συμβάλλουν στη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ Γιώργος Παγουλάτος μιλώντας στη Ραλλού Αλεξοπούλου σημείωσε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ακολουθεί πτωτική πορεία, όμως απέχει από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική τους επόμενους μήνες. 

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ρίχνει η ΑΑΔΕ 1.500 laptop και 1.700 φορητά scanners. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ανοικτός διαγωνισμός της ΑΑΔΕ για την προμήθεια των ηλεκτρονικών συσκευών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος