Ένθετο Οικονομία: Οφειλέτες μη μισθωτοί – Χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα από 1η Μαρτίου

Τέλος χρόνου για όσους έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ή το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών καθώς από την 1η Μαρτίου χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα τους. Πλέον θα έχουν δωρεάν πρόσβαση μόνο στο δημόσιο σύστημα υγείας για νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όχι σε ιδιώτες παρόχους. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων όπως περιγράφονται σε τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, η οποία ρυθμίζει επίσης και λεπτομέρειες για το επίδομα μητρότητας.  

ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΕΦΚΑ

Από 1/3/2024: 

*Δωρεάν νοσηλευτική και φαρμακευτική περίθαλψη μόνο από το Δημόσιο σύστημα υγείας (προϋπόθεση: ενεργός ΑΜΚΑ)

*Χάνουν την δωρεάν πρόσβαση σε ιδιωτικές δομές υγείας (ιδιωτική συνταγογράφηση, εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα)

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Έως 28 Φεβρουαρίου 2025

*Πληγέντες φυσικών καταστροφών και άνεργοι συγκεκριμένων περιοχών 

*Πληγέντες πυρκαγιών Αττικής  (Ιούλιος 2018)

*Εργαζόμενοι:

Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, 

Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος

ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ – ΚΑΤΑΒΟΛΗ  

Ειδικές περιπτώσεις  

Υιοθεσία: από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης

Παρένθετη μητρότητα (και η τεκμαιρόμενη μητέρα και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο)

Ομόφυλα ζευγάρια: καθορισμός δικαιούχου παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς  ΕΦΚΑ

Κλείδωσε η νέα τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο. Νέα μείωση 21% προβλέπεται σε μηνιαία  βάση και επιστροφή στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα. Την ίδια ώρα ανακοινώνονται τα φθηνότερα τιμολόγια στη λιανική. 

ΤΙΜΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 

(σε €/MWh) 

02/2024                73,6 €   

01/2024                93,02 €

Μεταβολή:         -21%

ΤΙΜΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 

(για τα πράσινα τιμολόγια)

03/2024                από 8-9 λεπτά / KWh

02/2024                από 11 λεπτά / KWh      

Περιπτώσεις καταστρατήγησης του αφορολογήτου των 800.000 € στις γονικές παροχές και διακίνησης “μαύρου χρήματος” μέσα από μεταβιβάσεις ακινήτων αναζητούν οι φορολογικές αρχές. Περισσότερες από 2.500 υποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται παλαιές και εκκρεμείς μεταβιβάσεις ακινήτων, θα περάσουν από «κόσκινο» από τις φορολογικές αρχές στο πλαίσιο των ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων διακίνησης «μαύρου» χρήματος και κρυφών εισοδημάτων.

Ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες κατά μέσο όρο έχει βασικές οικονομικές γνώσεις, που δεν τον βοηθούν να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα προσωπικά οικονομικά σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά στην σχετική λίστα.

Ειδικότερα, η έρευνα έθεσε πέντε ερωτήσεις για τη μέτρηση των γνώσεων σχετικά με τον πληθωρισμό, το ανατοκισμό, την τιμολόγηση βασικών περιουσιακών στοιχείων, τη σχέση μεταξύ κινδύνου και απόδοσης και τη διαφοροποίηση κινδύνου.

Μόλις το 52% των ερωτηθέντων μπόρεσαν να απαντήσουν σωστά σε τουλάχιστον τρεις από τις πέντε ερωτήσεις. Ποσοστό που στην περίπτωση της Ελλάδας μειώνεται στο 36%.

Οι ερωτήσεις που απάντησαν οι περισσότεροι σωστά σχετίζονταν με την κατανόηση του πληθωρισμού και τη σχέση μεταξύ κινδύνου και απόδοσης. Αντίθετα, μόνο ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε σωστά σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση μεταξύ των επιτοκίων και των τιμών των ομολόγων.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η χρηματοοικονομική γνώση εξακολουθεί να είναι χαμηλή με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι κατά τη διάρκεια λήψης οικονομικών αποφάσεων όπως η πώληση περιουσιακών στοιχείων χωρίς ζημιά και ο δανεισμός με ευνοϊκούς όρους.

Επίσης περίπου το 30% έως το 40% της ανισότητας πλούτου κοντά στη συνταξιοδότηση οφείλεται στις διακυμάνσεις αυτές που αφορούν στις χρηματοοικονομικές γνώσεις. 

Το σοβαρό ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να πορεύεται προς μια ήπια προσγείωση μετά από μια μακρά περίοδο αναταραχής αναμένεται να αναδειχθεί  στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών του G-20, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.  Μια θετική και ως έναν βαθμό μη αναμενόμενη εκτίμηση με δεδομένες τις γεωπολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την παγκόσμια οικονομία.

 Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος