Ένθετο Οικονομία: Μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από FED και κεντρικές τράπεζες Ελβετίας και Αγγλίας

Σε ανοδική τροχιά παραμένουν τα επιτόκια σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά την Φρανκφούρτη, τόσο η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (FED), όσο και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, προχώρησαν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Ο πρόεδρος της FED επεσήμανε ότι στόχος παραμένει η καταπολέμηση του πληθωρισμού, παρά την τραπεζική αναταραχή.

«Το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές και ανθεκτικό, με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα όπλα όπως απαιτείται για να το κρατήσουμε ασφαλές και υγιές», δήλωσε ο πρόεδρος της FED, Τζερομ Πάουελ.

Παρουσίαση: Γωγώ Κατσέλη

Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS

Την ίδια ώρα, πτωτικά αντέδρασε το αμερικανικό χρηματιστήριο στη δήλωση της αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών σχετικά με την προστασία των καταθέσεων. «Δεν έχω εξετάσει ή συζητήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με τη γενική ασφάλιση ή τις εγγυήσεις των καταθέσεων», ανέφερε η Τζάνετ Γέλεν.

Εύσημα για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δίνει το Bloomberg τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί οικονομικό αντίβαρο στις πρόσφατες καταρρεύσεις τραπεζών, είναι μια οικονομία με χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας από το Δεκέμβριο του 2021 λόγω πληθωρισμού, ανάπτυξης, μείωσης των κόκκινων δανείων και πολιτικής σταθερότητας.

Η διεύρυνση του ΑΕΠ της Ελλάδας «ξεπερνά τις μεγάλες οικονομίες» από το 2019 και ο αριθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων «είναι αξεπέραστος από τον τραπεζικό κλάδο οπουδήποτε», σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Καλά νέα και περισσότερα καλά νέα σύντομα.

Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινείται το κόστος δανεισμού τόσο της Ελλάδας, όσο και των περισσότερων κρατών της ευρωζώνης, καθώς πέφτουν τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος