Ένθετο Οικονομία: Μόνιμοι οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές και οριστικές αποφάσεις

Στο 13% επί μονίμου βάσεως θα παραμείνουν οι συντελεστές του ΦΠΑ για μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό. Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού οι οριστικές αποφάσεις. Μηδενική ήταν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για 9 ώρες. Η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο προβληματισμός για την αξιοποίησή της. Ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2024 οι αλλαγές στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Τα νέα τέλη, οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και τα πρόστιμα για τους παραβάτες. Όλες οι οικονομικές ειδήσεις στο Ένθετο Οικονομία:

Η οικονομία σε αριθμούς

Λίγο πάνω από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών ξεκινούν την εβδομάδα οι διεθνείς τιμές πετρελαίου με την ελληνική αγορά καυσίμων να παρακολουθεί από κοντά το πτωτικό σερί των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων του μαύρου χρυσού σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Παρά την άνοδο της Παρασκευής το ευρωπαϊκό Μπρεντ διαπραγματεύεται στην περιοχή των 80 δολαρίων το βαρέλι καταγράφοντας σε εβδομαδιαία βάση απώλειες της τάξης του 1%.

Αντίστοιχη η πορεία και για το αμερικανικό αργό που κινείται στα 76 δολάρια το βαρέλι έχοντας καταγράψει σε διάστημα μιας εβδομάδας απώλειες της τάξης του 2%.

Η αγορά στο κλείσιμο της εβδομάδας βρήκε στήριξη στο ασθενέστερο δολάριο.

Στην ελληνική αγορά καυσίμων η αποκλιμάκωση των τιμών συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς καθώς οι τιμές χονδρικής τόσο για την βενζίνη όσο και για το diesel κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης συνεχίζουν να μειώνονται.

Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,872 ευρώ το λίτρο από 1,880 πριν από μία εβδομάδα, του diesel κίνησης στα 1,726 από 1,761 και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,351 από 1,391.

Η αγορά ωστόσο εκτιμά ότι οι τιμές θα συγκρατηθούν και δεν αναμένεται, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα να σημειώσουν αξιοσημείωτη πτώση. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα αφήσει τις τιμές του πετρελαίου να πέσουν πολύ κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος.

Μηδενική τιμή ρεύματος για 9 ώρες

Για δύο συνεχόμενες μέρες η τιμή χονδρικής ηλεκτρικού στην Ελλάδα υποχώρησε σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα και μάλιστα για πολλές ώρες. Ο κύριος λόγος είναι η μεγάλη συμμετοχή των Ανανεώσιμος πηγών στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Μόνιμες μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ

Στην μονιμοποίηση του μέτρου εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές και στον πολιτισμό προσανατολίζεται η κυβέρνηση με τις οριστικές αποφάσεις να αποτυπώνονται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται αύριο στη Βουλή…

Ανακαινίζω – Ενοικιάζω

Ανοίγει τέλος Δεκεμβρίου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω Ενοικιάζω», μέσω του οποίου θα επιδοτηθεί η ανακαίνιση και η επισκευή κενών κατοικιών προκειμένου στην συνέχεια να διατεθούν προς ενοικίαση.

Βραχυχρόνια μίσθωση

Αλλαγές στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων φέρνει το νέο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την αυστηροποίηση του πλαισίου, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της στεγαστικής κρίσης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος