Ένθετο Οικονομία: Μειωμένη η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο

Η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών του ρεύματος φαίνεται να αλλάζει τις ενεργειακές συνήθειες των πολιτών.

Σύμφωνα και με τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος ΑΔΜΗΕ η ζήτηση του ρεύματος συνεχίζει να υποχωρεί σε σημαντικό ποσοστό.

Για την ακρίβεια η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα κατέγραψε νέα υποχώρηση της τάξης του 9,87% για το μήνα Νοέμβριο.

Η μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 11,9% προήλθε από το δίκτυο (395GWh) δηλαδή από τη μέση και τη χαμηλή τάση ενώ σε ποσοστό 1,4% συνέβαλαν στη μείωση και οι πελάτες της υψηλής τάσης.

Σημειώνεται ότι τον συγκεκριμένο μήνα ίσχυαν οι κλιμακωτές επιδοτήσεις ρεύματος, σύμφωνα με τις οποίες δίνεται επιπλέον bonus σε όσους πετύχουν μείωση της τάξης του 15% εφόσον ξεπερνούν τις 500 κιλοβατώρες.

Σήμερα πάντως η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος διαμορφώνεται στα 281,68 ευρώ/μεγαβατώρα με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι από τον επόμενο μήνα, θα καταγραφεί μείωση καθώς θα ενσωματωθεί η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ.

Εν τω μεταξύ με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού, θα μπορούν να πληρώνουν όποιες φορολογικές τους υποχρεώσεις οι αλλοδαποί από το 2023, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προχωρά στην άρση των νομικών και τεχνικών εμποδίων που υφίστανται σήμερα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη σύναψη της σχετικής σύμβασης.

Στο μέτωπο των επιτοκίων ολοκληρώνοντας ένα έτος ταχείας μεταστροφής σε μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες Fed,  ΕΚΤ και  Τράπεζα της Αγγλίας αύξησαν εκ νέου όλα τα βασικά τους επιτόκια οδηγώντας κατ΄επέκταση στην επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Παρ’ όλα αυτά, και οι τρεις έδωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για το 2023 δηλώνοντας ότι θα προχωρήσουν σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.

Πάντως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η οικονομία είναι η ενεργειακή επάρκεια, τα αυξημένα επιτόκια και η αναταραχή στο εξωτερικό περιβάλλον και κυρίως στην Κίνα λόγω της εξάρτησης της ΕΕ από τις εξαγωγές εκτιμά ο κ. Δημήτρης Χ. Κατσίκας Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για την ελληνική δε οικονομία υπάρχουν σοβαρά αντίβαρα όπως οι μεγάλες εισροές πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα δύο χρόνια.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος