Ένθετο Οικονομία: Με πτώση αποχαιρετούν οι αγορές το 2022 – Κέρδη για την Αθήνα

Με το δεξί μπαίνει το 2023 για το δημόσιο ταμείο της χώρας καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,2 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

Τον Ιανουάριο θα έχουμε την εκταμίευση των 640 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο, θα μπουν στα δημόσια ταμεία και τα 3,56 δισ. της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 4,2 ΕΚΑΤ. ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 

640 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

3,56 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Καλό ποδαρικό όπως όλα δείχνουν θα κάνει και στον ενεργειακό τομέα το κόστος του ρεύματος καθώς η χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου, σύντομα κατά τον πρώτο μήνα δηλαδή του έτους, θα ενσωματωθεί και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού.

Στον αντίποδα με μεγάλη πτώση κλείνουν τη χρονιά οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές αν και ο δείκτης της Αθήνας σημείωσε κέρδη. Η αβεβαιότητα είναι αυτή που κυριάρχησε στις αγορές το 2022 και αυτό αποτυπώθηκε έντονα στα περισσότερα χρηματιστήρια.

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟ 2022

ΓΑΛΛΙΑ (CAC) -8,36%

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (DAX) -11,4%

ΕΛΛΑΔΑ +3,37%

ΗΠΑ (US30) -8,86%

ΙΤΑΛΙΑ -13,16%

Εν τω μεταξύ στο μισό μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία μέτρο που περίμεναν χιλιάδες πολίτες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ 

(Στα ασφαλιστικά ταμεία)

Έως τώρα: 20ετία

Από τώρα: 10ετία

Από το 2026: 5ετία

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να Στις 9 Ιανουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για την αντικατάσταση 2.000 παλαιών ταξί με νέα ηλεκτρικά οχήματα. Η νέα δράση “Πράσινα Ταξί”, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παρότι η Ευρώπη έχει μειώσει κατά 2/3 τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η Ρωσία εξακολουθεί να απειλεί την ενεργειακή της επάρκεια. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, αν η Μόσχα κλείσει τελείως την στρόφιγγα και η Κίνα βάλει σε πλήρη λειτουργία την βιομηχανία της, η Ευρώπη μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με έλλειμμα φυσικού αερίου, ύψους 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος