Ένθετο Οικονομία: Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης – Καλοδεχούμενοι οι περιβαλλοντικοί κανόνες για τη ναυτιλία στο πλαίσιο του ΙΜΟ

Η ελληνική ναυτιλία είναι βαθιά προσαρμοστική και συμμετέχει με πολλαπλούς τρόπους στον αγώνα για την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ωστόσο ειδικά για την Ευρώπη το να γίνεται βασιλικότερη του βασιλέως ως προς τα περιβαλλοντικά πρωτόκολλα στην ναυτιλία ενέχει τον κίνδυνο να δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα σε γειτονικές χώρες που δεν τα εφαρμόζουν υποστηρίζει ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Πρεσβευτής της Ελλάδας στον ΙΜΟ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη στο περιθώριο του συνεδρίου Shipping Finance Slide2Open.

Από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 μηνών ξεκινά την εβδομάδα το αμερικανικό αργό στη σκιά εκτιμήσεων ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί του ΟΠΕΚ θα επεκτείνουν το πλαφόν στην παραγωγή.


Ειδικότερα το αμερικανικό αργό κινείται στην περιοχή των 80 δολαρίων το βαρέλι ενώ και το Μπρεντ βρίσκεται πάνω από τα 83,5 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα κέρδη μεγαλύτερα 3,5%.


Κύρια συνιστώσα της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου είναι η ένταση στην Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με το κρίσιμο ερωτηματικό που αφορά στο αν τα κράτη-μέλη του OPEC+ θα παρατείνουν τις περικοπές των 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως, στην παραγωγή τους και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.


Πάντως μία παράταση μόνο για το δεύτερο τρίμηνο είναι “πιθανό να έχει προεξοφληθεί από την αγορά και επομένως δεν αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές μεταβολές στις τιμές” σχολιάζουν παράγοντες και επενδυτές της αγοράς εμπορευμάτων.
Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις συνηγορούν ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επεκτείνουν το πλαφόν στην παραγωγή τους όσο αυξάνεται η αμερικανική παραγωγή σχιστόλιθου «μαύρου χρυσού».
Άλλο ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του πλανήτη κατέγραψε ιστορικό υψηλό. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο, ξεπερνώντας τις 40.000 μονάδες εμφανίζει πλέον άνοδο μεγαλύτερη του 40% σε ετήσια βάση και έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των χρηματιστηρίων που καταγράφουν πολύ υψηλές αποδόσεις.


ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
ΙΑΠΩΝΙΑ (JP 225) 40116 42,11%
ΗΠΑ (US30) 39016 +16,7%
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (DE40) 17741 13,34%
ΕΛΛΑΔΑ (ΓΔ) 1423 27,17%

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην Τράπεζα Πειραιώς. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 6 Μαρτίου. Το τίμημα ξεπερνά τα 1,3 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δήλωσης των ασφαλισμένων ακινήτων αλλά και την προθεσμία για τη διόρθωση των λαθών στο έντυπο E9 να πλησιάζει, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.


ΕΝΦΙΑ 2024
• Έως 08/03 οι διορθώσεις στο Ε9
• Αρχές Απριλίου τα εκκαθαριστικά
• 30/04 η 1η από τις 11 δόσεις


ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
300.000 ακίνητα θα λάβουν την έκπτωση
Διορθώσεις συμβολαίων έως 29/03 για μεγαλύτερη έκπτωση

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος