ertnews.gr

Ένθετο Οικονομία: Κλίμα, Ουκρανία και Ενέργεια οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

25/09 14:23
Ένθετο Οικονομία: Κλίμα, Ουκρανία και Ενέργεια οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2024 στην τελευταία έκθεση του (Interim Economic Outlook), αλλά προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέα σοκ στις διεθνείς αγορές τροφίμων και ενέργειας.


Ειδικότερα, τρεις κινδύνους διαβλέπει ο Οργανισμός:


Η εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ορισμένων τροφίμων το επόμενο έτος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέχει πάντα τον κίνδυνο να προκαλέσει νέες πιέσεις στις τιμές των σιτηρών, του καλαμποκιού και άλλων προϊόντων. Ως προς τις ενεργειακές αγορές σημειώνει ότι “παραμένουν σφιχτές και η προοπτική διαταραχών στην προσφορά πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου παραμένει μεγάλη”.



ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

  • ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΛ ΝΙΝΙΟ
  • Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Σχετικά με τα επίπεδα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,5% φέτος και το 3% το 2024 και στις χώρες της G20 στο 6% φέτος και στο 4,8% το 2024.


ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
2023 2024
ΕΥΡΩΖΩΝΗ: 5,5% 3%
ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ G20 : 6% 4,8%

Στη μείωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα συνδράμει και η αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της περιοριστικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.


Χαμόγελα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι πιθανό να προκαλέσει αυτή την εβδομάδα η επιβράδυνση σε βασικούς υποκείμενους δείκτες αύξησης των τιμών καταναλωτή.


Η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα με την οποία ξεκινά η διαδικασία αποεπένδυσης του Δημοσίου. Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε την Παρασκευή, ζητώντας την επαναγορά του 1,4% με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της.


Περισσότερα από 2 δις ευρώ θα καταβληθούν αυτήν εβδομάδα για την πληρωμή 4 εκατομμυρίων κύριων και επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου. Από την τρέχουσα πληρωμή ξεκινούν και οι αλλαγές στις ημερομηνίες που καταβάλλονται οι συντάξεις από τον ΕΦΚΑ.

ΕΦΚΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ


Μισθωτοί: προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα
Μη μισθωτοί: 4η τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

ΕΦΚΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
μη μισθωτοί 26/9
μισθωτοί 28/9

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές για το market pass Αυγούστου-Οκτωβρίου, στους παλαιούς δικαιούχους αλλά και στους νέους που έχουν κάνει αίτηση έως και σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version