Ένθετο Οικονομία: Κάτω από 2.000 δολάρια/ουγγιά ο χρυσός

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου υποχώρησε ο χρυσός με τους επενδυτές να εκφράζουν έντονη ανησυχία για τον επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ που αναμένεται να οδηγήσει και νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι απώλειες διευρύνθηκαν χθες για το πολύτιμο μέταλλο με αποτέλεσμα η τιμή να υποχωρήσει στα 1.984,90 δολάρια ανά ουγγιά καταγράφοντας πτώση μεγαλύτερη από 8 δολάρια ή 0,4%. Να σημειωθεί ότι τις 4 Μαΐου που ο χρυσός εκτοξεύτηκε πολύ πάνω από το φράγμα των 2000 δολαρίων, η τιμή του έχει υποχωρήσει περισσότερο από 3%.

ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΟΥ

17 Μαΐου:                   1.984,90 ΔΟΛΑΡΙΑ/ΟΥΓΓΙΑ

4 Μαΐου:                       2.052,8 ΔΟΛΑΡΙΑ/ΟΥΓΓΙΑ

ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ: -3%

Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η διόρθωση του χρυσού έχει περιθώριο να συνεχιστεί αν ενταθούν οι πιθανότητες για άλλη μια αύξηση της Fed τον επόμενο μήνα.

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS

Τετραπλάσια σε σχέση με τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι η ζήτηση για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μέσω του οποίου χορηγούνται σε νέους ηλικίας έως 39 ετών άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για την αγορά α’ κατοικίας. Παράλληλα, σήμερα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Ανακαινίζω» επίσης για νέους, που επιδοτεί σε ποσοστό έως 90% εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης παλαιών ιδιόκτητων ακινήτων.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να παραταθούν τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ρεύματος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ήδη από τις αρχές Απριλίου είχε στείλει επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας την παράταση των μέτρων καθώς ο κίνδυνος να υπάρξει καινούργια εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια δεν έχει εξαλειφθεί.

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

18 ΜΑΪΟΥ: 111€/MWh – Μ.Τ ΜΑΊΟΥ: 116 €/MWh

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΗΛ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΜΑΪΟΥ: 22,8 εκ. ευρώ

Ανεβάζει «στροφές» μέρα με τη μέρα ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες έχουν ξεπεράσει πλέον το 1,2 εκατ. (1.253.000 περίπου το 20%). Αν και τα στοιχεία λοιπόν αλλάζουν ώρα με την ώρα ωστόσο διαπιστώνεται ότι έχουν υποβάλει δήλωση περισσότεροι πολίτες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η “ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ” ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ

  • 53,52% ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟ
  • 29,50% ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟ
  • 16,98% ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ
  • ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ 70,50% ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟ Η’ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος