Ένθετο Οικονομία: Ηπιότερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων ζητούν στελέχη των Κεντρικών Τραπεζών

Στη σκιά των νέων εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην σύνοδο του G20 στο Μπαλί, για περαιτέρω επιδείνωση των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη στελέχη των Κεντρικών Τραπεζών και στις δύο όχθες του Ατλαντικού τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της ηπιότερης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Η αντιπρόεδρος της Federal Reserve Λάελ Μπρέιναρντ δήλωσε χθες ότι θα πρέπει η Κεντρική Τράπεζα στις ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια της από τον επόμενο κιόλας μήνα κατά 0,50% και όχι κατά 0,75% όπως έπραξε στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις της.

Στην ευρωζώνη ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας και αντίστοιχα της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου ζητούν καλύτερο συντονισμό νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο στις ΗΠΑ έχει φτάσει το 4%, στη Μεγάλη Βρετανία ενώ στην ευρωζώνη το βασικό επιτόκιο έχει εκτιναχθεί στο 2%. Πρόκειται για ιστορικά υψηλά δεκαετιών.

Στην ελληνική αγορά ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Σήμερα αναμένονται και οι αποφάσεις για παράταση στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης από τα διυλιστήρια.

Την ίδια ώρα μεγαλύτερες και ευκρινέστερες ταμπέλες στα προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού» υποχρεώνονται να τοποθετήσουν τα supermarket. Προβλέπεται περίοδος προσαρμογής έως την 1η Δεκεμβρίου, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις είναι 2000 ευρώ ανά κατάστημα.

Σε επίπεδο μακροοικονομίας οριστικοποιείται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας με στόχο να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Κρίσιμες οι ανακοινώσεις για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο.

Τέλος οι εταιρείες που επενδύουν στην βιώσιμη χρηματοοικονομική, σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα έχουν πλεονέκτημα έναντι των εταιρειών του ίδιου κλάδου, ενώ τα οφέλη της επένδυσης αυτής μπορούν να αθροιστούν και να βελτιώσουν και την ανάπτυξη της χώρας σε μακροοικονομικό επίπεδο σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη ο κ. Στέλιος Ασημακόπουλος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο βρετανικό πανεπιστήμιο, University of Bath.

Παρουσίαση ενθέτου: Κωνσταντίνα Δημητρούλη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος