Ένθετο Οικονομία: Η ενεργειακή κρίση ένα χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο ανέτρεψε όλες τις ισορροπίες στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που ήδη 3 μήνες πριν κατέγραφε άνοδο των τιμών λόγω της λήξης των περιοριστικών μέτρων για τον covid.
Σήμερα, οι τιμές φαίνεται να έχουν εν μέρει εξομαλυνθεί. Το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ είναι στα 52 ευρώ, χαμηλότερα δηλαδή και από όσο ήταν την παραμονή του πολέμου στην Ουκρανία. Η μέγιστη τιμή σημειώθηκε στα τέλη του Αυγούστου όπου η μεγαβατώρα έφτασε τα 338 ευρώ.
Αντίστοιχα στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ηλεκτρικού ρεύματος η μεγαβατώρα πωλείται για 165 ευρώ, από 154 ευρώ που ήταν την παραμονή του πολέμου. Τον Αύγουστο η χονδρική τιμή του ρεύματος έφτασε στα ύψη, στα 697 ευρώ. 

ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΊ Η ΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Παρά την εξομάλυνση, στην αγορά εξακολουθεί να επικρατεί ρευστότητα και αβεβαιότητα, ενώ σύμφωνα με τον Γιάννη Μπασιά, πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η πτωτική πορεία των τιμών ενδέχεται να ανατραπεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Αναγκαία θεωρεί την κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου, καθώς το LNG δίνει μεν ευελιξία στην αγορά αλλά συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

Η κρίση στην Ουκρανία προκάλεσε σημαντική ανακατανομή στην αγορά προσφοράς πετρελαίου. Ωστόσο οι αγορές προεξοφλώντας τις ενδεχόμενες επιπτώσεις προχώρησαν σε μεγάλες προμήθειες ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πριν την έναρξη της ισχύς των κυρώσεων επομένως οι ελλείψεις θα αργήσουν να φανούν στην αγορά, σημειώνει ο Μιχάλης Μυριάνθης ενεργειακός αναλυτής και ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος