Ένθετο Οικονομία: Η ακρίβεια αλλάζει τις συνήθειες των καταναλωτών

Οι πληθωριστικές πιέσεις σε αγαθά, υπηρεσίες και ενέργεια επηρεάζουν τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, τα νοικοκυριά στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν χρήματα όχι μόνο περιορίζουν κάποιες δαπάνες οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν περιττές, αλλά μειώνουν τις αγορές τους ακόμα και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 καταναλωτών, το διάστημα 9 με 11 Νοεμβρίου.

Ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση για τις ασφαλιστικές οφειλές σε 24 δόσεις, με ήδη τους πρώτους ασφαλισμένους να έχουν υποβάλλει αίτηση.
Η μεγάλη αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία 24ωρα σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, μας υπενθύμισε ότι η ενεργειακή κρίση δεν είναι ακόμη πίσω μας.  Η τιμή χονδρικής στο χρηματιστήριο ενέργειας την Τετάρτη εκτοξεύτηκε στα 377,94 € ανά μεγαβατώρα από 358 την Τρίτη, επίπεδα που είχαμε να δούμε από τις αρχές και τα μέσα Οκτωβρίου,  μια αύξηση η οποία δεν φαίνεται να δικαιολογείται από τις τιμές του φυσικού αερίου.
Με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να αναζητά σημείο ισορροπίας μετά την πτώση των τελευταίων ημερών, η αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα συνεχίζεται και σήμερα και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν αύριο τα διυλιστήρια θα παρατείνουν την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ουσιαστικά, στο πετρέλαιο θέρμανσης ο πληθωρισμός με τη συμβολή των επιδοτήσεων από κράτος και εταιρείες, μηδενίστηκε καθώς η τιμή χονδρικής επέστρεψε ουσιαστικά στα περσινά επίπεδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος