Στην Αθήνα καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των λογαριασμών ρεύματος τον Ιούλιο σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του πανευρωπαϊκού δείκτη τιμών ενέργειας HEPI.
Ωστόσο παραμένει χαμηλότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ελληνική πρωτεύουσα η λιανική τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 22,51 λεπτά/KWh από 21,23 λεπτά/KWh τον Ιούνιο όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν στα 24,16 λεπτά/KWh και των 33 υπό εξέταση ευρωπαϊκών χωρών στα 23,08 λεπτά/KWh.
Σύμφωνα με τον HEPI, η αύξηση των τιμών στην Αθήνα κατά 6% αποδίδεται κυρίως στον παρατεταμένο καύσωνα που έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, γεγονός που αύξησε τη ζήτηση για ψύξη.
Από τις 33 χώρες που αναλύονται στην έκθεση, 7 παρουσίασαν αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές, ενώ 11 έδειξαν κάποια επίπεδα μείωσης.
Οι αποκλίσεις στις τιμές στην Ευρώπη επηρεάζονται κυρίως από τις περιφερειακές καιρικές μεταβολές. Η νότια Ευρώπη και ιδιαίτερα τα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν έναν παρατεταμένο καύσωνα αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση και επιβαρύνει τα τοπικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας σε εκτόξευση των χονδρεμπορικών τιμών.
Αντίθετα, στις Σκανδιναβικές χώρες παρατηρείται πτώση των τιμών λόγω των βροχερών καιρικών συνθηκών και της αυξημένης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών παρουσίασε η Βαρσοβία με 24% και ακολούθησαν η Αθήνα και η Ρώμη με 6%, ενώ κατά 3% αυξήθηκαν οι τιμές του ρεύματος τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, την Κοπεγχάγη και τη Σόφια.
Από τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 27 ετών, στο μεγαλύτερο ανοδικό ξέσπασμα των τελευταίων 16 ετών. Μεγάλα σκαμπανεβάσματα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Οι αντιδράσεις των επενδυτών και τα σενάρια της επόμενης μέρας.
Άτυπη παράταση έως το τέλος Αυγούστου δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε περίπου 15.000 επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες δεν πρόλαβαν να αντικαταστήσουν τις παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές με νέες, που βάζουν φρένο σε φαινόμενα φοροδιαφυγής. Υπήρχαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες, που δεν επέτρεψαν τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων.
Κερδίζει συνεχώς έδαφος το υβριδικό μοντέλο εργασίας που συνδυάζει τηλεργασία και δουλειά από το γραφείο. Αύξηση της παραγωγικότητας αποτυπώνουν οι έρευνες.
Παρουσίαση: Γωγώ Κατσέλη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος