Ένθετο Οικονομία: Φυσικό αέριο – Σε άνοδο τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου

Η αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης δείχνει σημάδια εντεινόμενης ανησυχίας για τα αποθέματα του επερχόμενου χειμώνα, μολονότι η άμεση διαταραχή έχει ξεκάθαρα υποχωρήσει, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Την ώρα που τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια παραμένουν χαμηλά ενώ ο καιρός γίνεται ολοένα και θερμότερος, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου – τα πλέον ακριβά για το υπόλοιπο του έτους – έχουν σημειώσει άνοδο 9% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τον δεύτερο χειμώνα της Ευρώπης χωρίς ροές  φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι traders παρακολουθούν από κοντά μια πιθανή “ανάκαμψη” στις ανταγωνιστικές προς την Ευρώπη ασιατικές.

Πάντως, όλα τα συμβόλαια του έτους έχουν υποχωρήσει άνω του 30% από την αρχή του 2023, ωστόσο η πτώση αυτή είναι πιο εμφατική για τις βραχυπρόθεσμες τιμές. Ειδικότερα το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου του επόμενου μήνα, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη κινείται στα €43,33 ανά μεγαβατώρα.

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ – ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ:  +9% (ΠΗΓΗ: Bloomberg)

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS

Στο «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων στεγαστικών δανείων για 12 μήνες, από τον Μάιο 2023 έως τον Απρίλιο 2024 προχωρούν οι τράπεζες –  ποιοι είναι οι δικαιούχοι – ποια είναι η διαδικασία.

Μέχρι και σήμερα Μεγάλη Τετάρτη θα πρέπει να πιστωθεί στους λογαριασμούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα το δώρο Πάσχα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα ανεξαρτήτως ποια σχέση εργασίας έχουν με τον εργοδότη.

ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ – έως Μ.Τετάρτη 12 Απριλίου

Ολόκληρο: για εργασία από 1/1 έως 30/4/2023

Αναλογία: για εργασία λιγότερες ημέρες

ΑποδοχέςΔώρο Πάσχα
780 ευρώ406,2 ευρώ (+34,9 ευρώ)
1.000 ευρώ520,8 ευρώ
1.300 ευρώ677 ευρώ

Εκπνέει σήμερα η νέα προθεσμία που δόθηκε για αλλαγές στο Ε9, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά με το “Καλάθι του Πάσχα” και το “Καλάθι των Νονών” να παραμένουν σε ισχύ έως και το Μεγάλο Σάββατο.

Το πάγωμα των δόσεων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου για τους ενήμερους δανειολήπτες ανακοίνωσαν συστημικές τράπεζες. Το μέτρο θα έχει 12μηνη ισχύ και αφορά δάνεια συνολικού ύψους 27 δις ευρώ που έχουν εκταμιευθεί έως το τέλος του 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος