Ένθετο Οικονομία: Φουντώνει ο οικονομικός ανταγωνισμός Ευρώπης – ΗΠΑ

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, εντείνεται η ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το αμερικανικό σχέδιο των πράσινων επενδύσεων ύψους 370 δισ. δολαρίων που επιδοτεί τις αμερικανικές εταιρείες και θέτει τις ευρωπαϊκές σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Όσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής, οι τόνοι ανεβαίνουν με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι να βρίσκεται στο Βερολίνο. Μάλιστα σε συνέντευξη του στην FAZ τάσσεται υπέρ της ανάληψης νέου χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Γερμανία κι άλλες χώρες να αντιτίθενται.

Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις επιτοκίων θα βρεθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς εντός της εβδομάδας ΕΚΤ και FED αποφασίζουν μια ακόμα άνοδο σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Την Τετάρτη συνεδριάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,75% από 4,5% που είναι τώρα. Τη σκυτάλη θα πάρει την Πέμπτη η ΕΚΤ η οποία αναμένεται να αυξήσει εκ νέου το επιτόκιο κατά 0,5% στο 3% από 2,5% που είναι τώρα.

Δείτε επίσης στο Ένθετο Οικονομία του ΕΡΤNEWS

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους μη μισθωτούς καθώς θα πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία ενώ αναμένεται η υπουργική απόφαση για την αναδρομική αύξηση από 1/1/23 των εν λόγω εισφορών στο ύψος του πληθωρισμού του 2022. Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι καταβολές συντάξεων από τον ΕΦΚΑ ενώ αυτήν την εβδομάδα καταβάλλονται και όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ μεταξύ των οποίων και το επίδομα παιδιού στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση με την εκπνοή της προθεσμίας.

Στις 22 Φεβρουαρίου αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το καλάθι της Σαρακοστής με νηστίσιμα τρόφιμα σε χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύσει μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε και θα εμπλουτιστεί με παραδοσιακά προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού. Δεδομένων των τροποποιήσεων που θα έρθουν, το καλάθι του νοικοκυριού δεν αποκλείεται να παραταθεί πιθανότατα για 3 μήνες καθώς η εφαρμογή του, κανονικά, λήγει στο τέλος Μαρτίου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΡΑΛΛΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος