Ένθετο Οικονομία: Έντονος προβληματισμός από την νέα άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου – Κοντά στα χαμηλά έτους το πετρέλαιο

Επανέρχεται στο προσκήνιο ο εφιάλτης της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες παρά τις οριακές αυξομειώσεις που παρουσίασαν οι τιμές τον Νοέμβριο για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.

Η οικιακή τιμή ρεύματος στην Αθήνα παρουσίασε αύξηση κατά 1% σε σχέση με τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στα 30,49 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) από 30,22 λεπτά του ευρώ που ήταν τον περασμένο μήνα.

Αντίστοιχα η μέση οικιακή τιμή στο φυσικό αέριο κατέγραψε τον Νοέμβριο οριακή μείωση κατά 2% και διαμορφώθηκε στα 12,13 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 12,35 λεπτά τον Οκτώβριο.

Παρά την πτωτική αυτή τάση υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για αλλαγή σκηνικού από τον Δεκέμβριο καθώς με την πτώση των θερμοκρασιών η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού «τρέχει» ήδη αυξημένη κατά 49% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, οι καταναλωτές είναι προστατευμένοι από τις ανατιμήσεις, καθώς οι χρεώσεις των προμηθευτών και οι επιδοτήσεις «κλείδωσαν» πριν από την έναρξη του μήνα. Ωστόσο τα δύσκολα έρχονται τον Ιανουάριο, όταν η εγχώρια αγορά ρεύματος θα «ενσωματώσει» τις τρέχουσες αυξήσεις στις τιμές του αερίου, ενώ παράλληλα με τα τιμολόγιά τους οι πάροχοι θα επιδιώξουν να αντισταθμίσουν τις ζημίες του Δεκεμβρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες προβληματισμός δημιουργείται από την πορεία του φυσικού αερίου αλλά ανακούφιση από την άλλη για την διεθνή τιμή του πετρελαίου. Την ίδια ώρα τον υπολογισμό της απόδοσης που θα έχει η επιβολή εισφοράς στα κέρδη των διυλιστηρίων περιμένει η κυβέρνηση ώστε να ανακοινώσει και τον τρόπο διάθεσης αυτών των χρημάτων.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
77,5 $ / βαρέλι
Μηνιαία μεταβολή: -15%
Ετήσια μεταβολή: +4,5%

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
(πέρυσι και φέτος)

Ένθετο Οικονομία: Έντονος προβληματισμός από την νέα άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου  – Κοντά στα χαμηλά έτους το πετρέλαιο

ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

150 € / MWh
Μηνιαία μεταβολή: +26%
Ετήσια μεταβολή: +47%

Την ίδια ώρα σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ειδικά στις προθεσμιακές καταθέσεις προχωρούν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις και για τις χρεώσεις στις τραπεζικές προμήθειες
Οι αποδόσεις δε των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει και σε αυτό φαίνεται να συμβάλλει και η παρέμβαση της ΕΚΤ

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
(10ετούς διάρκειας)
Ελληνικό 3,71%
Ιταλικό 3,60%
Γερμανικό 1,78%

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος