Ένθετο Οικονομία: Εν αναμονή του ανοίγματος της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης

Ενεργοποιείται τις αμέσως επόμενες ώρες η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» για το επίδομα θέρμανσης. Περισσότεροι από 1,3 εκατ. δικαιούχοι αναμένεται να υποβάλουν αίτηση. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο ένα μήνα για να υποβάλουν την αίτησης ώστε να ξεκινήσει αμέσως μετά η διαδικασία για την καταβολή των ποσών –προκαταβολών έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα έρχεται διορθωτική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το “καλάθι του νοικοκυριού” σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Αναμένεται να προβλέπει μεγαλύτερες και ευδιάκριτες ταμπέλες στα προϊόντα του καλαθιού αλλά και διασφάλιση επάρκειας των προσφερόμενων προϊόντων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπονται υψηλά πρόστιμα.

Εν τω μεταξύ καθοριστικές για την ελληνική οικονομία είναι οι επόμενες τρεις εβδομάδες. Η αρχή γίνεται σήμερα και αύριο με τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιεύονται στις 11 Νοεμβρίου ενώ θα έχει προηγηθεί στις 9 Νοεμβρίου και η δημοσίευση των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας που ουσιαστικά θα κρίνει τα δημοσιονομικά της χώρας από το 2024 και μετά.

Το τελικό σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου με «διορθώσεις» στις εκτιμήσεις κυρίως του πληθωρισμού αλλά και του ΑΕΠ ενώ ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος θα παραμείνει κάτω από το 1%.Αμετάβλητο θα μείνει και το ειδικό αποθεματικό για την στήριξη των τιμών ενέργειας με την ελπίδα ότι στις 24 Νοεμβρίου, οι υπουργοί Ενέργειας θα βρουν τη φόρμουλα με την οποία θα συγκρατηθεί η τιμή του φυσικού αερίου μέσα στο 2023.

Πάντως σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου δείχνουν μία αποκλιμάκωση ενώ οι αγορές στρέφουν το βλέμμα τους στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές καθώς μία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στις ΗΠΑ ενδέχεται να επηρεάσει τόσο την ενεργειακή πολιτική της Ουάσιγκτον όσο και την πολιτική τους στο ουκρανικό ζήτημα.

Στην ευρωπαϊκή σκηνή ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Ραλλού Αλεξοπούλου τάσσεται υπέρ της σταδιακής μείωσης του χρέους για χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος τάσσεται. Ο ίδιος σημειώνει ότι η τρέχουσα κρίση διαφέρει σε σχέση με την υγειονομική κρίση. Γι΄αυτό και τα μέτρα στήριξης που λαμβάνουν οι χώρες μέλη θα πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα στις ευάλωτες ομάδες πολιτών.

Παρουσίαση Ενθέτου: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος