Ένθετο Οικονομία: Εν αναμονή των αποφάσεων της FED

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες στον απόηχο της συμφωνίας για τη διάσωση της Credit Suisse. Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη καταγράφουν κέρδη γύρω στο 2% ενώ σε θετικό έδαφος κινείται και το ελληνικό χρηματιστήριο. Κέρδη σημειώνουν και οι αμερικανικές μετοχές καθώς οι διαβεβαιώσεις των αμερικανικών αρχών για περισσότερες εγγυήσεις καταθέσεων καθησυχάζει τις ανησυχίες για ευρύτερη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ μετά την πτώχευση των Silicon Valley και Signature.

Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος είναι πιο ισχυρό σε σχέση με το παρελθόν σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές τράπεζες, όπως και η ελληνική οικονομία, είναι εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε εξωγενή κρίση, αλλά έχουν αποκτήσει αντισώματα.

Ενόψει μάλιστα και της κατάθεσης του προγράμματος σταθερότητας στην Κομισιόν έως το τέλος Απριλίου, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αναθεώρηση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης, την ανεργία και τον πληθωρισμό για φέτος. Το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερος από 1,8% που αναγράφεται στον προϋπολογισμό και πιο συγκεκριμένα στο 2,3%, αν και όπως είπε οι φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι θα είναι ακόμα υψηλότερος. Όσον αφορά τον πληθωρισμό προβλέπεται να παραμείνει υψηλός όχι όμως στο 5% που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2023 αλλά στο 4,5%.  Όπως διευκρίνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας  οι τιμές στα τρόφιμα, θα συνεχίσουν να αυξάνονται αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το 2022. 

Σε απόσυρση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου του Υπ. Περιβάλλοντος σχεδιάζει να προχωρήσει ο υπουργός, που αφορούν το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ, καθώς και πολεοδομικές διατάξεις για τα όρια οικισμών. Παράλληλα προστέθηκε τροπολογία για αναστολή οικοδομικών αδειών στη Μύκονο, ενώ παραμένουν οι διατάξεις για την ανάθεση εποπτείας του νερού στη ΡΑΕ.

Έπεσαν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου έναντι 62,5 εκατ. ευρώ Στο μεταξύ, στην κοινοπραξία GRIMALDI EUROMED – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ πέρασε το 67% του  Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας 

Από τη Τετάρτη και ενόψει της 25ης Μαρτίου στη Βαρβακειο  αγορά, ο μπακαλιάρος μπαίνει στο καλάθι της ιχθυαγοράς. Στο μεταξύ, πρεμιέρα στις 29 Μαρτίου αναμένεται να κάνει το καλάθι του νονού στα καταστήματα παιχνιδιών, ενώ μια εβδομάδα αργότερα, στις 5 Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ και το πασχαλινό καλάθι, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιέχει αρνί και κατσίκι. Οι επίσημες ανακοινώσεις, πάντως, από το υπουργείο Ανάπτυξης θα γίνουν την Τετάρτη. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος